Hlavní obsah

Until Dawn - nervy drásající interaktivní film a hra v jednom

Novinky, ryn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hororový titul Until Dawn měl během vývoje dost velké porodní bolesti. V roce 2012 se oznámil na Gamescomu a chvilku poté se po něm slehla zem. Následně vývojáři oznámili odklad, a místo toho, aby titul vyšel na PlayStation 3, tak se vývoj přesunul na PlayStation 4. Hra konečně vyšla, ale dopadla dobře?

Upoutávka na hru Until DawnVideo: Supermassive Games

 
Článek

Until Dawn se točí kolem partičky mladistvých, která se vydala na horskou chatu. Bohužel se zde následně stala tragédie, při které zmizely dvě sestry - Beth a Hannah.

Po roce jejich bratr Josh svolává další sraz, aby všichni zapomněli na to špatné a užili si tentokrát radovánky, jak by si to jeho sestry přály. Následně však zjišťují, že zde není vše úplně v pořádku a že v horském prostředí nejsou sami.

Foto: Supermassive Games

Hráče někdy čekají doopravdy těžká rozhodnutí

Příběh je tedy dost tuctový a brnká na všechny struny správného béčkového hororu. Zároveň však přidává i trochu mystiky a kloubí hned několik žánrů. Nachází se zde tak psychologický horor, tajemný, duchařský, i nervy drásající, který připomíná svého času populární Saw.

Cíl skupiny je jednoduchý, a to přežít. Jakmile se po velmi vlažném začátku příběh rozjede, tak chytne a nepustí. Na hráče čeká hromada ať důležitých, tak i menších rozhodnutí, která se například promítnou i do vztahů mezi jednotlivými postavami.

Právě příběh a až moc velký počet klišé, či předvídatelnost, je věc, kterou někteří hráči jen těžko překousnou. Rozhodně dokáže ale i v několika momentech příjemně překvapit a na chvilku vyjede ze zajetých kolejí béčkového žánru.

Foto: Supermassive Games

Postavě Sam propůjčila svou pobobu včetně hlasu herečka Hayden Panettiere

Hratelnost je dosti podobná, jako například v geniálním titulu Heavy Rain, či víc a víc populárních hrách od studia Telltale. Hráč prozkoumává okolí, sbírá různé předměty, včetně totemů, které mu ukazují například hrozící nebezpečí, nebo naopak nápovědu, aby se nebezpečí vyhnul.

Jakmile přijde řada na interaktivní animace, tak se musí rychle rozhodovat, jestli zahne doprava/doleva, riskne skok z výšky, či se vydá opatrnou cestou, nebo vystřelí na podezřelou osobu, či vyčká.

Rozhodnutími je hra doopravdy protkaná, jak jeden velký špíz, a vývojáři to ilustrují na modelu motýlích křídel. Tento koncept tak zajišťuje znovuhratelnost do budoucna. Během našeho recenzování jsme si zkusili pár rozhodnutí udělat jinak a příběh se doopravdy odvíjel jinou cestou.

Případně nám přežila ta postava, která při prvním průchodu hrou zemřela. Toto musíme jednoznačně na hře vypíchnout, jako to nejlepší, co nabízí. Rozhodnutí zde mají svou váhu a vývojáři systém aplikovali naprosto perfektně.

Foto: Supermassive Games

Skončí tohle dobře?

Ke skvělé hratelnosti patří také výborné technické zpracování. To exceluje jak v horských panoramatech, či detailním prostředí, tak hlavně v perfektním provedení modelů hlavních postav, včetně kvalitně nasnímaných obličejů. Z nich lze krásně číst emoce, které postavy prožívají, a je mnohem jednodušší se s nimi v těžkých situacích ztotožnit, k některým si vytvořit dokonce pouto.

O hudební stránku se postaral známý skladatel a držitel ceny BAFTA Jason Graves, který pracoval například na další exkluzivitě The Order: 1886, či restartu Tomb Raidera. Ten se ve spolupráci se zvukovým týmem vývojářů postará o to, aby hráč neměl ani chvilku na oddechnutí.

Foto: Supermassive Games

Záhadnému terapeutovi propůjčil podobu i hlas slavný herec Peter Stormare

Until Dawn se tak stává perfektní evolucí žánru a díky skvělému větvení příběhu se zaryje pod kůži, nabízí výbornou znovuhratelnost. Nebýt slabšího tempa na začátku hry a místy otravného jednání postav, tak by se jednalo o dokonalou záležitost.

Until Dawn vychází 26. srpna exkluzivně pro konzoli PlayStation 4.

HODNOCENÍ: 8/10

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám