Hlavní obsah

Minecraft má dostat v Turecku červenou. Je to nesmyslná cenzura, tvrdí hráči

Novinky, mif

Turečtí zákonodárci se snaží prosadit návrh na zákaz počítačové hry Minecraft. Podle nich je tento titul „pro děti příliš násilný“. Podle herní asociace DiGRA jde však pouze o další nesmyslnou snahu, jak regulovat počítačový svět. Turecko už dříve čelilo protestům kvůli tomu, že blokuje uživatelům přístup na sociální sítě.

Foto: Mojang

Ukázka ze hry Minecraft

Článek

Podnět k vyšetřování hry Minecraft podalo již v únoru turecké Generální ředitelství sociálních služeb. Vyšetřovatelé nakonec dospěli k závěru, že hra může být skutečně pro děti příliš násilná, uvedl server Fox News.

Minecraft je hra, kde si hráč musí nasbírat materiál na stavbu obydlí a výrobu nástrojů, aby se tak ochránil proti nočním příšerám. A právě zmiňované noční příšery představují podle generálního ředitelství velký problém.

„I když může být hra viděna jako prostředek pro rozvíjení dětské tvořivosti, díky tomu, že je nechá budovat domy, zemědělskou půdu nebo třeba mosty, hráči musí zabíjet zlá stvoření, aby tyto stavby ochránili. Stručně řečeno, hra je tedy založena na násilí,“ stojí ve zprávě generálního ředitelství.

A to je podle zástupců ředitelství hlavní důvod, proč musí být Minecraft zakázán. Určen je totiž už pro děti od sedmi let, což je podle zákonodárců „nepřípustné“.

Petice proti návrhu zákona

Jiného názoru je ale herní asociace DiGRA, která působí celosvětově a pobočku má i v Turecku. Ta na konci minulého týdne dokonce založila na podporu hry Minecraft internetovou petici. Prozatím ji však podepsalo pouze několik desítek lidí, především jde o akademiky tureckých univerzit.

Foto: change.org

Petici proti zákazu Minecraftu podepsalo zatím 70 lidí.

Signatáři požadují po turecké vládě přístup ke kompletní zprávě z vyšetřování, na jejímž základě je postaven návrh pro zákaz této populární hry. „Počítačové hry by měly být považovány za součást práva na svobodu slova. Omezení herní kultury a tlaky na ni nemohou být akceptovány,“ stojí v prohlášení herní asociace.

Plánovaným zákazem hry se již zabývá také Microsoft, který za titulem Minecraft stojí. Zástupci amerického počítačového gigantu však zatím žádné oficiální vyjádření nezveřejnili, uvedl server Hürriyet Daily News.

Minecraft se těší v Turecku velké popularitě. Kniha pojednávající o tomto titulu je jedním z nejpopulárnějších dětských děl na trhu. Za sedm měsíců se prodalo přes 80 tisíc kopií.

Turecko nečelí kritice kvůli cenzuře poprvé

Hru Minecraft vyvinulo studio Mojang. Od uvedení na trh v roce 2009 se prodalo více než 50 miliónů kopií této hry. Loni podnik koupil americký Microsoft za 2,5 miliardy dolarů (takřka 53,4 miliardy Kč). [celá zpráva]

Turecko čelí kritice kvůli cenzuře počítačového světa pravidelně. Naposledy se tak stalo na začátku dubna, kdy turecké úřady zablokovaly lidem přístup k sociálním sítím Twitter a Facebook a k serveru Youtube. Učinily tak na základě rozhodnutí soudu kvůli tomu, že se na nich v minulých dnech objevily snímky prokurátora, jehož zajali levicoví extremisté. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám