Hlavní obsah

Vánoce ve znamení herních nadšenců

Novinky, ryn, mif

Většina herních studií již uvedla na trh nové tituly, se kterými se snaží uspět na předvánočním trhu. Letošní nadílka je opravdu bohatá, především díky příchodu nové televizní konzole Xbox One od společnosti Microsoft.

Foto: archív tvůrců

Ilustrační foto

Článek

Americký softwarový gigant novinku na tuzemský trh uvedl v září. Xbox One se snaží zbavit nálepky ryze herní konzole a v domácnosti dovede nahradit více zařízení najednou. U televizoru může Xbox One sloužit také jako multimediální centrum, které částečně nahradí i některé funkce počítačů a tabletů.

Kromě hraní her je tak s novinkou možné streamovat filmy, brouzdat po internetu, ale klidně i telefonovat prostřednictvím bezplatné aplikace Skype. Vše je navíc možné ovládat jednoduše prostřednictvím hlasových povelů.

Nová není jenom konzole, ale také pohybový senzor Kinect. Podle tvůrců je daleko citlivější a přesnější než předchůdce.

Konkurence není pozadu

Pozadu za novým Xboxem One nezůstává ani konkurenční Sony PlayStation 4, byť je v Česku k dostání už od loňského roku. Ten slibuje inteligentnější ovládání i systém. Například místo dlouhého zapínání je k dispozici jakýsi režim spánku, ze kterého se konzole probudí za pár vteřin. Také zmizela nepříjemná vlastnost trojky – čekání na stahování aktualizací před zahájením hry. Nově se načte část updatu a zbytek bude pokračovat na pozadí během hraní.

Jedním z lákadel novinky je také vysoký výkon. Přece jen třetí generace PlayStationu byla představena už v roce 2006 a za tu dobu pochopitelně zestárla. Čtyřka je postavena na upravené PC platformě, jejímž základem bude x86 procesor a 8 GB operační paměti.

Vylepšení se dočkal i herní ovladač Dualshock 4. Ten se na první pohled příliš neliší od svého předchůdce, disponuje ale navíc dotykovou plochou pro pohodlnější ovládání her i pohyb v menu. Součástí ovládacího systému bude i dvojice kamer.

Nové tituly se samozřejmě objevily také pro konzoli Nintendo Wii U. Tento herní systém se vzhledem příliš neliší od svého předchůdce, malá bílá krabička se jednoduše připojí k televizoru. Největšího vylepšení se dočkal bezdrátový ovladač Wii U GamePad, který je vybaven vlastním dotykovým displejem pro pohodlnější ovládání her.

Forza Horizon 2: po silnici i v terénu

Rok se s rokem sešel a vývojáři z Playground Games ve spojení s týmem Turn 10 přinášejí další pokračování úspěšné závodní série Forza. Už samotný začátek dává ochutnat z krás nového Horizonu. Hráč má za úkol dorazit na místo konání festivalu v novém Lamborghini Huracán a během toho se kochá nádhernou atmosférou francouzského pobřeží.

Upoutávka na hru Forza Horizon 2 Video: Microsoft

Zasazení do Evropy, konkrétně do Itálie a Francie, je proti Coloradu příjemná změna. Mapa je přibližně třikrát větší než v předchozím díle a hráč může dojet tam, kam dohlédne.

Aby se hráč dostal do finále, tak musí vyhrát patnáct šampionátů, které se skládají vždy ze čtyř závodů. Většinou se jedná o dva sprinty z bodu A do bodu B, a dva okruhy, kdy se vždy jeden jede po silnicích a druhý terénem.

Auta hráč buď dostává jako odměnu při splnění určitého úkolu, vyhrává je v kole štěstí, když postoupí na další úroveň, nebo je nakupuje či nachází schovaná na určitých místech na mapě. Otevřený svět v kombinaci s on-line režimem slibuje více jak stovku hodin zábavy.

  • Platforma: Xbox 360, Xbox One

Middle-earth Shadow of Mordor: nejslavnější fantasy série

Pán prstenů patří k jedné z nejslavnějších knižních sérií. Zfilmované předlohy trhaly rekordy a na poli her vyšlo také pár kvalitních kousků z populární Středozemě vytvořené J. R. R. Tolkienem. Nyní slavné studio Monolith přináší hráčům akční adventuru s hraničářem Talionem, kterému byla odepřena smrt, jež se odehrává mezi Hobitem a Pánem prstenů.

Upoutávka na hru Middle Earth: Shadow of Mordor

Zápletka začíná u Černé brány Mordoru, kde trojice orkských kapitánů povraždí rodinu hraničáře – Taliona, včetně jeho samotného. Jenže Talion má štěstí a těsně před úmrtím jej někdo prokleje a spojí ho s tajemným duchem pomsty. Kvůli tomuto prokletí je Talionovi odepřena smrt, dokud se nepomstí třem kapitánům, kteří ho připravili o život jeho milovaných. Během tohoto konání bude také odkrývat paměť tajemného přízraku, se kterým je spojen a který mu dává speciální schopnosti.

Hratelnost až nepříjemně připomíná slavnou sérii Assasin’s Creed nebo poslední tituly s Batmanem. Hráč má k dispozici otevřený svět, který je rozdělen na větší herní mapy, jež obsahují několik příběhových úkolů a větší počet těch vedlejších. Ze série Assasin’s Creed si hlavně bere otevřený svět, odemykání aktivit pomocí vyšplhání se na vysokou věž, tiché zabíjení a z Batmana zase zábavný a těžce návykový soubojový systém, který brutalitou vůbec nešetří. Shadow of Mordor potvrzuje, že ne vždy jsou hry podle knih či filmů selháním.

  • Platforma: osobní počítače, PlayStation 3, Xbox 360, PlayStation 4, Xbox One

Destiny: nejočekávanější střílečka roku

Vývojáři kultovní série Halo přinášejí nejočekávanější střílečku tohoto roku. Všechno začalo, když lidstvo objevilo na Marsu obří, tajemnou entitu zvanou Cestovatel. Tato masivní konstrukce pomohla lidstvu dosáhnout obrovského technologického pokroku. Nastalo tzv. Zlaté období.

Upoutávka na hru DestinyVideo: Bungie

Lidstvo začalo osídlovat nové planety, prodloužilo svůj životní cyklus a ocitlo se na vrcholu. Poté však přišel Kolaps kvůli silnému nepříteli zvanému Temnota, který zatlačil Cestovatele na Zem, a spolu s přeživšími postavili poslední město na Zemi přímo na místě, nad kterým se Cestovatel vznáší. Nyní, přibližně sedm set let od současnosti, jsou však podrobnosti o Zlatém období, Kolapsu a souboji s Temnotou zapomenuty a jsou z nich pouze legendy. A tak musí lidstvo ve svém posledním boji odrazit útoky Padlých a doufat, že jsou nekonečné boje u konce.

Zpracování Destiny je místy doslova dech beroucí. Není tak divu, že se Destiny stala nejprodávanější novou značkou, kdy vydělala během prvních pěti dnů prodeje více jak 320 miliónů dolarů (6,8 miliardy korun).

  • Platforma: Xbox 360, PlayStation 3, Xbox One, PlayStation 4

Mario Kart 8: slavný instalatér se vrací na závodní tratě

Mario Kart je slavná závodní série. Osmé pokračování obsahuje pět herních módů, mezi které patří klasické Grand Prix, jež je ještě rozděleno na různé úrovně podle obsahu motorů. Další módy jsou Časová výzva, Lokální hra pro více hráčů, Souboje, které se odehrávají na upravených tratích, a režim nazývaný On-line, kde můžete soupeřit s hráči po celém světě.

Upoutávka na hru Mario Kart 8Video: Nintendo

Titul obsahuje dohromady 32 závodních tratí. Hráči starších titulů si smlsnou na rovnou 16 z nich, které se vrací z minulých dílů. Druhá polovina se skládá z úplně nových a opět správně šílených okruhů. Mezi další novinky patří nové zbraně, které může hráč získat na trati. Objevuje se zde například bumerang, který se hráči po použití vrátí, nebo masožravá kytka ničící okolní závodníky.

Technické zpracování titulu ždíme konzoli Wii U na maximum a tak si ho hráči mohou užít ve full HD rozlišení a 60 snímcích za vteřinu. Tratě vypadají kouzelně a zaujmou také animace a detaily všech 30 závodníků.

  • Platforma: Wii U

FIFA 15: Král je mrtev, ať žije král 

První opravdový next-gen fotbal je tady. Má své mušky, ale nelze mu upřít, že je to aktuálně to nejlepší z fotbalového herního světa, co si můžete pořídit. Konami budou mít před sebou nadlidský kus práce, aby se poprali s tím, co nám EA Sports naskládali na náš fotbalový tác.

Upoutávka na hru FIFA 2015Video: EA

Grafické zpracování a vizuální stránka obecně jsou v případě verze pro Xbox One opravdovou lahůdkou. Desítky dokonale propracovaných stadiónů podle reálné předlohy, skvěle zpracovaní hráči, konečně trochu živěji působící publikum, a dokonce i mrkající rozhodčí ve chvíli, kdy má praporek nad hlavou a píská offside. Brankář znervózňující pohyby hráče při penaltě je také příjemným oživením a složitější kopání penalt samo o sobě dělá z kopání desítek aspoň trochu výzvu.

Umělá inteligence 22 přerostlých chlapců honících míč po hřišti je jako každý rok tak trochu problém. Nikdy asi nebudou spokojeni všichni, ale pravdou zůstává, že brankáři byli hodně posíleni co do reflexů a kvalitních zákroků. Stejně tak byla však výrazně zvýšena úroveň jejich nelogičnosti při vybíhání z brány. Ve zkratce, pokud nehodláte běžet pouze rovně vstříc hráči a doufat, že si vás na radaru nevšimne, nevybíhejte. Jakmile lehce změníte směr, brankář začne reagovat nesmyslně a jeho překonání je asi tak složité, jako vyprovokovat Tomáše Berdycha při zápase.

  • Platforma: osobní počítače, PlayStation 3, Xbox 360, PlayStation 4, Xbox One, Wii, PS Vita, Nintendo 3DS

Call of Duty: Advanced Warfare – válečná řežba v blízké budoucnosti

Příběh začíná v roce 2054, kdy se vojín Jack Mitchell účastní bitvy v Severní Koreji. Tragédie však na sebe nenechá dlouho čekat – jeho dobrý kamarád zemře. Poté mu nabídne Jonathan Irons (Kevin Spacey) místo v soukromé vojenské organizaci Atlas.

Upoutávka na hru Call of Duty: Advanced Warfare Video: Activision

Po zacvičení se Mitchell se svou partou vrhá do mnoha misí, které se odehrávají po celém světě. Během nich je svědkem velkého boje o moc. Titul tak koketuje s tématem vlivu soukromých vojenských organizací – zda jim mají vlády vůbec věřit.

Ano, vážně se to povedlo. Vývojáři ze Sledgehammer Games vzali tuto pomalu stagnující sérii a vdechli jí znovu život. Kampaň má silné momenty, které naposledy pamatujeme ze čtvrtého dílu, a hra pro více hráčů se hraje konečně jinak a hlavně lépe! Letos mají škarohlídi smůlu, jelikož nové Call of Duty je zpět ve hře.

  • Platforma: osobní počítače, konzole staré generace (Xbox 360, PlayStation 3) a nové konzole (Xbox One, PlayStation 4)

Halo: The Master Chief Collection - návrat legendy pro novou generaci

Halo není nutno nijak představovat. Jedna z vůbec nejslavnějších sérií, která svým způsobem definovala jak prodeje her, tak směr stříleček, se nyní dostává s pořádnou péčí na novou generaci konzole Xbox. Zaujme legendární Master Chief i novou generaci hráčů?

Upoutávka na hru Halo: The Master Chief CollectionVideo: 343 Industries

Halo: The Master Chief Collection obsahuje čtyři hlavní díly série, ve kterých se hráč ujímá role Johna-117 alias slavného Master Chiefa. V této kolekci tak budou hráči prožívat celé jeho dobrodružství za záchranou vesmíru v čele s okouzlující umělou inteligencí Cortanou, a to opět jak v režimu kooperace s kamarády, tak sami. Mimo to všechny díly obsahují původní režim pro více hráčů i se všemi módy, které čítají více než stovku map.

Fanoušci tak dostávají jedinečnou příležitost znovu si prožít ty nejlepší herní zážitky a utopit opět stovky hodin v kláních proti ostatním. Nově příchozí generace hráčů si zase může doplnit vzdělání o nejslavnější herní sérii, která se stala díky všem webovým seriálům, komiksům, knižním novelám a figurkám fenoménem. Pro stávající majitele a fanoušky žánru je to rozhodně povinnost. Pro hráče, kteří ještě váhají, se konečně jedná o další z argumentů, proč si novou generaci konzole pořídit.

  • Platforma: Xbox One

Driveclub: luxusní sporťáky, klubové výzvy a nádherné tratě

Majitelé konzole PlayStation 4 se dočkali a po pár odloženích „přijela” očekávaná závodní hra Driveclub. Chování automobilů by se spíše dalo přirovnat k těm lepším dílům ze série Need for Speed než k více „autentické” sérii Forza, ať už v podtitulech Motorsport, či Horizon.

Upoutávka na hru Driveclub

Hráč se mnohem snáze dostane do smyku, ale o to jednodušeji, s grácií a započtenými body za driftování z něj zase vyklouzne. Ovládání se tak mnohem rychleji vryje hráči do paměti, ten je díky tomu schopný rychle reagovat při bouračce s agresivní umělou inteligencí či skutečným závodníkem v režimu pro více hráčů.

Samotný režim pro více hráčů a implementované sociální funkce jsou to, na co Driveclub láká. Jeho režim pro jednoho hráče proti umělé inteligenci je spíš taková průprava, ale ta pravá zábava začíná poměřováním sil na tratích s kamarády a ostatními hráči. Každá trať má různé výzvy, ve kterých se hráči mohou předhánět. Ať už se jedná o nejvyšší rychlost v určitém úseku, či nejdelší smyk v prokletých „esíčkách”.

  • Platforma: PlayStation 4

The Evil Within: boj o přežití začíná

Když se řekne Shinji Mikami, tak se většině starších hráčů dostane ihned na mysl Resident Evil. Série, která se po odchodu Shinjiho transformovala spíše na akční brak. Shinji se tak vrací se svým studiem Tango Gameworks a předkládá hráčům hru ze staré školy, kde boj o přežití hraje tu hlavní úlohu.

Upoutávka na hru The Evil Within Video: Bethesda Softworks

Titul začíná správně béčkově. Hlavní hrdina Sebastian Castellanos míří se svými parťáky do ústavu, kde se stal brutální masakr. Po krátkém prozkoumání se Sebastian stává svědkem hromadné vraždy policejních důstojníků a v momentě překvapení se roztočí obrovský kolotoč událostí a hlavní hrdina se ocitá na začátku své cesty o přežití.

Na této nervy drásající cestě se Sebastian potká s hromadou děsivých protivníků v čele s hrůzu nahánějícími bossy. Hra žongluje s prostředky, které Sebastian používá na setinu přesně. Po většině velkých soubojů se hráč ocitá bez nábojů, ale s pocitem satisfakce, že udolal silného protivníka. U některých konfliktů však Sebastianovi nezbude jiná možnost než vzít nohy na ramena a utéct.

  • Platforma: osobní počítače, Xbox 360, PlayStation 3, Xbox One, PlayStation 4 

Far Cry 4: přináší impozantní Himálaje, ale také akci a napětí

Far Cry je taková začarovaná série. Po úspěchu prvního dílu, na kterém pracovalo slavné studio Crytek, se práva prodala Ubisoftu a ten se odklonil od původní zápletky, místo ní začal hráče vrhat do těch nejexotičtějších míst na světě a hlavně do těch nejdrsnějších konfliktů vůbec. To samé nabídne i nový čtvrtý díl – hráče provede zlatou cestou Himálajemi.

Upoutávka na hru Far Cry 4Video: Ubisoft

Hlavní hrdina se jmenuje Ajay Ghale a jede splnit poslední přání své zesnulé matky, která chtěla rozsypat svůj popel na jednom posvátném místě. Far Cry 4 se tak tentokrát odehrává v nádherných, zasněžených Himálajích. Čert tomu chtěl a Ajay se okamžitě seznamuje s tyranem země - Paganem Minem. Už jen jeho zjev s blonďatým přelivem a růžovým oblekem naznačuje, že s ním není něco v pořádku. Je to egoistický, brutální a skoro až bláznivý padouch, který má rád věci pod kontrolou.

Po krátkém, ale brutálním úvodu Ajay zjišťuje, že je zde odboj, který chce Paganovu vládu svrhnout a uvést Kyrat (smyšlený himálajský region) zpět do normální podoby a klidného míru. Zde začíná jeho cesta, na které potká hodně zajímavých postav a prožije ty nejbláznivější momenty svého života včetně těch spirituálnějších.

  • Platforma: osobní počítače, Xbox 360, PlayStation 3, Xbox One, PlayStation 4 

Dragon Age: Inquisition - fantasy RPG obřích rozměrů

Zachraňte Thedas v jednom z nejočekávanějších RPG. Sjednoťte národy a rasy pod rouchem inkvizice a vypleňte všechny kouty světa od démonů po hnusné zrůdy. Vývojáři z Bioware přinášejí doopravdy hutný kousek a ten cupuje konkurenci na malé kousky.

Upoutávka na hru Dragon Age: InquisitionVideo: Bioware

Kontinent Thedas je ohrožen válkou mágu a templářů. Jejich mírové jednání skončí obří explozí, která prohloubí tento konflikt a ještě otevře na nebi tajemnou trhlinu, ze které lezou všechny možné nestvůry a démoni. Hráč jako jediný přeživší této exploze musí se svou skupinkou naverbovat obří armádu a pod rouchem inkvizice vrátit démony tam, kam patří, a zajistit opět mír a klid do země.

Jelikož je Dragon Age: Inquisition klasickým RPG, tak začíná tvorbou postavy. Hráč si tak může hrdinu přizpůsobit svému stylu od rasy až po vzhled. Poté si vybere třídu, za kterou bude hrát, a už se vrhá do velkého dobrodružství. Protagonista nejenom že přežije výbuch magické bomby, ale je také obdarován speciální schopností, díky níž může uzavírat tajemné trhliny.

  • Platforma: osobní počítače, Xbox 360, PlayStation 3, Xbox One, PlayStation 4

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám