Hlavní obsah

FIFA 15: Král je mrtev, ať žije král

Novinky, Jakub Kynčl

Po značném fiasku, které letos provází vydání hokejového simulátoru NHL 15, vyšel i nový ročník fotbalového bratříčka. Naštěstí není tak nedomrlý jako jeho ledový brácha. Má sice několik vrozených vad, ale nejde o nic, co by pár operací v podobě šikovných patchů nedokázalo vyřešit. Herní dojem je až na drobné výhrady výborný. A zejména - fotbalový.

Upoutávka na hru FIFA 2015Video: EA

 
Článek

První opravdový next-gen fotbal je tady. Má své mušky, ale nelze mu upřít, že je to aktuálně to nejlepší z fotbalového herního světa, co si můžete pořídit. Konami budou mít před sebou nadlidský kus práce, aby se poprali s tím, co nám EA Sports naskládali na náš fotbalový tác.

Foto: archiv tvůrců

Při oslavách se opět vyřádíte...

Grafické zpracování a vizuální stránka obecně jsou v případě verze pro Xbox One opravdovou lahůdkou. Desítky dokonale propracovaných stadiónů podle reálné předlohy, skvěle zpracovaní hráči, konečně trochu živěji působící publikum, a dokonce i mrkající rozhodčí ve chvíli, kdy má praporek nad hlavou a píská offside. Brankář znervózňující pohyby hráče při penaltě je také příjemným oživením a složitější kopání penalt samo o sobě dělá z kopání desítek aspoň trochu výzvu.

Reálné, či ne

Umělá inteligence 22 přerostlých chlapců honících míč po hřišti je jako každý rok tak trochu problém. Nikdy asi nebudou spokojeni všichni, ale pravdou zůstává, že brankáři byli hodně posíleni co do reflexů a kvalitních zákroků. Stejně tak byla však výrazně zvýšena úroveň jejich nelogičnosti při vybíhání z brány. Ve zkratce, pokud nehodláte běžet pouze rovně vstříc hráči a doufat, že si vás na radaru nevšimne, nevybíhejte. Jakmile lehce změníte směr, brankář začne reagovat nesmyslně a jeho překonání je asi tak složité, jako vyprovokovat Tomáše Berdycha při zápase.

Foto: archiv tvůrců

Pokud máte v týmu Messiho, tak zbylých deset hráčů nepotřebujete.

Střelba je, jak už jsme napověděli, poněkud složitější. Pokud v loňském roce platilo, že k téměř jistému gólu stačí mít na křídle extrémně rychlého hráče a posléze nacentrovat balón nějakému kvalitnímu hlavičkáři do vápna, vše je jinak. Hlavička sice sem tam vyjde, ale méně často než v loňském roce. Za to palec nahoru. Je však daleko jednodušší kličkovat prostředkem a projít kolem všech obránců, což v reálu zvládne maximálně pár hráčů na světě. Rozhodně ne průměrný hráč, který má ve hře rating 77. Střely z dálky také končí gólem poměrně často. Hezké, ale nepříliš reálné.

Milionáři a kšeftaři proti zbytku

Hlavním herním módem, který je po světě nejpopulárnější, je jednoznačně Ultimate Team. Hráči z celého světa bojují celkem v 10 ligách a odehranými zápasy získávají herní peníze, za které si mohou nakupovat lepší hráče či jiná herní vylepšení. Trochu však nechápeme to, jak může nějaký hráč mít týden po vydání hry Galacticos s hráči jako Ronaldo, Messi, Ibrahimovič a pěti legendárními hráči.

Foto: archiv tvůrců

Grafické zpracování je na next-gen konzolích úchvatné.

Pro představu, i kdybyste hráli deset zápasů denně po celý rok, na Ronalda si neušetříte ani z půlky. A to, že by někdo dal do hry během týdně zhruba tak 30 000 korun, za které byste možná na tyto hráče měli, je také trochu bizarní myšlenka. Opět je tak v této hře zaražený kůl mezi běžné hráče, kteří jsou rádi, když si po pár měsících koupí jednoho hvězdného hráče, a mezi zbytek, jenž ve hře utrácí těžké peníze a následně s herními kartami kupčí. Pokud nemáte stovky přebytečných hodin či přebytečné tisíce, budete bohužel patřit do té první skupiny, což je krapet demotivující.

Kolem a kolem

Nemá cenu se zabývat každým aspektem hry, která udělala mnoho velkých skoků směrem vpřed, ale také několik nepříjemných úkroků směrem zpět. Jenže ty prostě na nových konzolích musíte zkusit ignorovat. A nebo si můžete tiše stěžovat. Realita je ovšem taková, že vzhledem k mnoha novým oživením, kdy se vše odráží, jak má, a také vypadá výrazně lépe, stejně milovníci kulatého nesmyslu sáhnou po placce s označením FIFA 15 znovu a znovu.

HODNOCENÍ: 8/10

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám