Hlavní obsah

Svůj sen proměnili v továrnu na peníze

Novinky, zgl

Jeri Ellsworthová a Rick Johnson se poznali již před lety v herním vývojářském studiu Valve. Měli spoustu společných koníčků, kromě her například také nebývalý zájem o rozšířenou realitu. I proto nejspíše jejich zprvu kolegiální vztah brzy přerostl v přátelství. Po dlouhých večerních debatách se nakonec rozhodli, že spolu rozjedou společný byznys. A jejich sen se během pár dní stal doslova továrnou na peníze.

Systém rozšířené reality castAR

 
Článek

Oba nadšenci založili letos v americkém Woodinvillu společnost Technical Illusions a rozjeli vývoj nového zařízení castAR. V podstatě se jedná o nový systém rozšířené reality. Prototyp na první pohled připomíná obyčejné brýle, nad každým okem je ale umístěn jeden miniaturní projektor.

Brýle je nutné připojit k počítači, podporovány jsou všechny stroje vybavené HDMI rozhraním. Projektory pak přímo před uživatele, například na desku stolu, u kterého sedí, promítají trojrozměrný obraz.

Foto: Osobní archív tvůrců

Jeri Ellsworthová a Rick Johnson

„Naším cílem bylo vytvořit zařízení, které bude pohodlné a zprostředkuje špičkový zážitek pro kohokoliv. I proto váží brýle pouze sto gramů. Navíc je není nutné nijak kalibrovat ani nastavovat. V podstatě je jen připojíte k počítači, nasadíte na hlavu a rovnou si můžete užívat,“ podotkla Ellsworthová.

Nové hry pro rozšířenou realitu

Zobrazovány mohou být prostřednictvím dvou projektorů nejrůznější fotografie, videa, ale dokonce i hry. A právě na poslední jmenovanou kategorii se tvůrci soustředí nejvíce. Součástí systému castAR je totiž speciální hůlka nazývaná Magic Wand, která funguje v podstatě jako herní ovladač. Například při hraní šachů, které jsou promítány na desku stolu ve 3D, je tak hůlkou možné posouvat jednotlivé figurky.

Foto: Osobní archív tvůrců

Prototyp na první pohled připomíná obyčejné brýle.

Ellsworthová i Johnson tvrdí, že hned při uvedení do prodeje, by měla být k dispozici celá řada známých deskových her. S využitím Magic Wand se ale počítá i u dalších titulů, které budou naprogramovány speciálně pro castAR.

Na trhu je již celá řada dalších systémů rozšířené reality, většina z nich ale zakrývá uživatelův zrak a snaží se mu zprostředkovat zážitek pouze ve virtuální rovině. „Jedním z našich hlavních cílů bylo propojit fyzický svět s virtuálním. Když hráče vytrhnete z reality a pouze ošálíte jeho smysly, může mu to způsobovat značné zdravotní obtíže,“ konstatoval Johnson.

Foto: Osobní archív tvůrců

Hůlka nazývaná Magic Wand funguje v podstatě jako herní ovladač.

V prodeji příští rok

A jak se zdá, nejspíše ví, o čem mluví. Tvůrci totiž shánějí finance na svůj projekt prostřednictvím serveru KickStarter a přispět se jim rozhodly už téměř tři tisíce lidí. Přestože na rozjetí masové výroby požadovali jen 400 000 dolarů (osm miliónů korun), nakonec vybrali téměř dvojnásobnou částku - 768 000 dolarů (15,5 miliónu korun).

Další investoři přitom přibývají prakticky každou hodinu. Je tedy více než pravděpodobné, že tento stroj na peníze nakonec překoná i dvacetimiliónovou hranici. Přispívat je totiž možné až do poloviny listopadu.

Sadu castAR získají všichni investoři, kteří přispěli alespoň částkou 189 dolarů (3800 Kč). Novinka by se měla objevit v průběhu příštího roku také ve volném prodeji. Přesné datum dostupnosti ani prodejní cenu však zatím tvůrci neprozradili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám