Hlavní obsah

Huawei nový notebook zatím neuvede, zároveň brzdí výrobu počítačů

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hongkong

Společnost Huawei se rozhodla zrušit uvedení nového notebooku na trh. Zprávu přinesl ekonomický list The Wall Street Journal s odvoláním na zdroj obeznámený se situací. Podle něj zároveň čínský podnik kvůli restrikcím na nákup amerických součástek pozastavil výrobu v divizi osobních počítačů.

Foto: archív výrobce

MateBook 13

Článek

Premiéru nového notebooku odložil podnik na neurčito, což v rozhovoru pro televizi CNBC potvrdil šéf spotřebitelské divize Huawei Richard Yu. Podotkl také, že pokud bude Huawei i nadále zařazen na černou listinu amerického ministerstva obchodu, novinka by se nemusela nikdy ukázat světu.

Kvůli americkému embargu informovala již dříve o ukončení spolupráce s Huawei. Společnost je největším výrobcem procesorů na světě, přičemž se specializuje hlavně na klasické počítače a servery. Ukončení spolupráce nicméně oznámily i další podniky – Například největší výrobce grafických karet na světě – společnost Nvidia, ale také Microsoft, který stojí za operačním systémem Windows.

V současnosti tak vše nasvědčuje tomu, že bez těchto tří klíčových hráčů bude notebookový byznys pro Huawei neudržitelný.

Mezi další společnosti, které – alespoň prozatím – ukončily spolupráci, patří Broadcom, Qualcomm či Xilinx. Všechny tyto společnosti vyrábí důležité součástky pro počítače i mobilní zařízení. Spolupráci ukončila také společnost Google, která stojí za operačním systémem Android. Právě kvůli tomu se z mobilů Huawei mohou stát neprodejné cihly.

Co umí notebooky od Huawei?

Společnost Huawei v letošním roce láká na tři notebooky. MateBook D s cenovkou 19 999 Kč láká na velký displej, přitom si ale zachovává kompaktní rozměry. Jde o 15,6palcový stroj, jehož konstrukce byla zhotovena z hliníkové slitiny. Hmotnost celého stroje je 1,9 kg a tloušťka je 16,9 mm.

Obrazovka mimochodem nabízí rozlišení Full HD. Srdcem tohoto stroje je procesor Intel Core i5-8250U, který je doplněn o dedikovanou grafickou kartu Nvidia GeForce MX 150 s 2GB videopaměti typu GDDR5.

Foto: archív výrobce

MateBook D

Na opačné straně nabídky se pak bude pyšnit MateBook X Pro, který stojí 43 999 Kč. Ten nabídne 13,9palcovou obrazovku s rozlišením 3K (3000 x 2000 pixelů). Uvnitř nalezneme procesor osmé generace Intel Core i7 8550U a opět grafickou kartu Nvidia GeForce MX 150 s 2GB GDDR5 pamětí.

V pase má tento stroj 14,9mm a je vyroben z hliníkové slitiny, která se běžně využívá v leteckém průmyslu. Hmotnost činí 1,33 kg. Výrobce slibuje výdrž až 12 hodin při přehrávání videa, 14 hodin při běžné práci nebo 15 hodin při brouzdání na internetu.

Notebook proto obsahuje tlačítko One Touch se zabudovanou čtečkou otisků prstů, podsvícenou klávesnici či zvukový systém Dolby Atmos.

Foto: archív výrobce

MateBook X Pro

Trojlístek nabízených strojů uzavírá MateBook 13, který se prodává za 22 999 Kč. Ten disponuje 13palcovou obrazovkou s rozlišením 2K (2160 x 1440 pixelů) a s poměrem stran 3:2. Mimochodem rámečky okolo obrazovky jsou tenké pouze 4,4 mm.

O grafický výkon se stará integrovaný čip Intel UHD Graphics 620, pracovní tempo dále udává procesor Intel Core i5-8250U. Rozměry tohoto kompaktního stroje činí 286 x 211 x 14,9 mm a hmotnost je 1,28 kg.

Kritika ze strany USA

Společnost Huawei se dostala do centra pozornosti kvůli obviněním ze strany Spojených států, že její zařízení pro telekomunikační sítě by mohla čínská vláda využívat ke špionáži. Huawei obvinění ohledně špionáže odmítá.

Spojené státy se snaží přimět své spojence, aby společnost Huawei z bezpečnostních důvodů vyloučili z budování mobilních sítí páté generace (5G). Firma uvedla, že do konce března podepsala s operátory 40 kontraktů na tyto sítě.

Před riziky spojenými s výrobky firem Huawei a ZTE varoval i český Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB).

Před čím varuje NÚKIB
Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal varování před používáním softwaru i hardwaru společností Huawei a ZTE.
Neznamená to, že jsou tyto technologie škodlivé nebo v danou chvíli zneužívané proti uživatelům, ale představují riziko, že zneužity být mohou. Používat je na klíčových místech kritické infrastruktury – stávající i nově budované – znamená vysokou hrozbu.
Problém představuje čínské prostředí, kde tyto společnosti primárně působí. Podle tamních zákonů musí soukromé společnosti spolupracovat se státem při zpravodajských aktivitách. Aktivity vlivového i špionážního charakteru Čína, kde vládne autoritativní režim, už nyní provádí v České republice.
Technologie zmíněných firem na citlivých místech představují riziko nejen kvůli potenciální špionáži, ale i kvůli ohrožení běžných služeb státu. Cizí mocnost by je pak mohla chtít zneužít například k zásahům do internetu. Obezřetnost je namístě také tam, kde by jejich zneužití mohlo přinést ohrožení zdraví a životů lidí nebo významné hospodářské ztráty.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám