Hlavní obsah

Chtěli změnit svět her. Nyní ale ambiciózní projekt končí

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konzole Ouya měla ambice změnit svět her, nakonec se ale tak nestalo. Svého času velmi populární herní systém odstřihne společnost Razer od herních serverů, většinu her tak nepůjde ani spustit. Vyplývá to z oznámení výrobce.

Herní konzole OuyaVideo: archív výrobce

 
Článek

V roce 2012 přišla parta mladých nadšenců s nápadem, který měl svět videoher obrátit doslova naruby. Ukázali miniaturní herní konzoli za 2000 Kč, která měla nabídnout hry zadarmo. A skutečně takové zařízení s více než tisícovkou her skutečně přišlo na pulty obchodů.

O pouhé tři roky později však přišla tvůrcům nabídka, která se neodmítá. Celou společnost koupil americký výrobce počítačů Razer a z kdysi nadšených fanoušků jednoduchých her se rázem stali multimilionáři.

Foto: Ouya

Herní konzole Ouya

Tvůrci se stáhli

Razer za převzetí zaplatil 10 miliónů dolarů, tedy v přepočtu podle aktuálního kurzu více než 230 miliónů korun. Tak vysoká cena je vcelku pochopitelná. Konzole Ouya zaujala už v době uvedení na trh více než 50 000 lidí, od kterých tvůrci už tehdy získali více než 160 miliónů korun.

Hlavním lákadlem byla u konzole Ouya jistě nízká pořizovací cena – za dva tisíce korun se tehdy žádná podobná konzole neprodávala. Ouya nabízela v době uvedení na trh více než tisíc her zdarma, další bylo možné zakoupit za výrazně nižší ceny, než jaké nabízejí tradiční konzole. Právě v tom měl být celý projekt revoluční.

Tvůrci se nakonec z celého projektu stáhli a začali pracovat na dalších výzvách, žádný z nich však nedostáhl takého globálního úspěchu jako Ouya.

A zářná budoucnost nečekala ani samotnou televizní konzoli. Zástupci společnosti Razer se totiž netajili tím, že s jejím rozvojem vůbec nepočítají. Místo toho celý systém přetvořili na vlastní zařízení zvané Forge TV, které funguje v podstatě jako herní set-top-box u televizorů.

Foto: archív výrobce

Forge TV

Konec bude za měsíc

Aby herní komunitu tvůrci příliš nerozhněvali, provozovali celou herní službu dále, pouze už nebylo možné koupit nové konzole. Pokud si systém Ouya koupili lidé již dříve, mohli jej v minulých letech využívat bez omezení.

Zlom nastal až nyní, společnost Razer totiž oficiálně oznámila vypnutí herních serverů, které konzoli Ouya obsluhují. V praxi to znamená, že lidé již nebudou moci hrát online tituly u konzole. Těch je ale naprostá většina.

K vypnutí serverů dojde takřka přesně za měsíc, konkrétně v úterý 25. června. Tím definitivně skončí jedna éra herního světa.

Může se vám hodit na Zboží.cz:
Herní konzole

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám