Hlavní obsah

Očekávání naplněno nebylo. Výkon grafiky Radeon VII zklamal

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost AMD tento měsíc s velkou parádou začala prodávat grafickou kartu Radeon VII, se kterou se vrací do segmentu těch nejvýkonnějších herních modelů. Jenže výkon je v praxi nižší, než původně výrobce sliboval. A to je rozhodně zklamání.

BEZ KOMENTÁŘE: AMD Radeon VIIVideo: archív výrobce

 
Článek

Ještě před startem prodeje zástupci AMD tvrdili, že Radeon VII bude přímým konkurentem pro profesionální herní grafiku GeForce RTX 2080 od společnosti Nvidia, která je v obchodech už od loňského roku. V přímém srovnání měla být novinka od AMD levnější a zároveň výkonnější.

Pravda je to nicméně pouze jen napůl, cena je skutečně nepatrně příznivější. Základní provedení Radeonu VII vyjde na 18 900 Kč, zatímco GeForce RTX 2080 se prodává za 19 200 Kč a více.

Nicméně výkon vyšší není, právě naopak. Ve většině testů vítězí GeForce RTX 2080, jak dokládají desítky testů zahraničních serverů, které se specializují za testy počítačových komponent – především tedy grafických karet a procesorů.

Radeon VII tedy v přímém srovnání s konkurencí pohořel v recenzi ComputerBasu, podle kterého je karta od Nvidie o 16 % výkonnější. Prakticky totožné hodnoty naměřil také TechPowerUp. Podle serveru Tom’s Hardware je výkon zhruba o 10 % vyšší u modelu GeForce RTX 2080.

Foto: archív výrobce

GeForce RTX 2080

Jedna z nejvýkonnějších karet na trhu

Rozdíl ve výkonu je tedy určitě poznat a lze předpokládat, že řada lidí si ráda těch pár stokorun připlatí, aby měla výkonnější kartu, než je Radeon VII.

Přesto je nepopiratelným faktem, že Radeon VII je jednou z aktuálně nejvýkonnějších grafik na trhu. Jádro Vega 20 poprvé přináší výpočetní akcelerátory Radeon Instinct MI50 a MI60. Nabízí 3840 stream procesorů, které pracují na frekvenci až 1750 MHz. Někteří výrobci přitom nabízí také už přetaktované modely, které mají pracovní tempo ještě mírně vyšší.

Použity byly u této karty HBM2 paměti s kapacitou 16 GB a frekvencí 2000 MHz efektivně. Právě paměť je jednou z největších předností tohoto modelu, je totiž velmi rychlá. Díky 4096bitové sběrnici se počítá s propustností až 1 TB/s, což by se mělo pozitivně promítnout především při hraní ve vysokém rozlišení 4K.

Foto: archív výrobce

Radeon VII

Reklama

Výběr článků

Načítám