Hlavní obsah

Globální dodávky osobních počítačů loni klesly. Opět

Stamford

Celosvětové dodávky osobních počítačů se v loňském roce snížily o 1,3 procenta na 259,4 milionu přístrojů. Vykázaly tak již sedmý celoroční pokles za sebou. Vyplývá to z předběžných údajů, které na svých internetových stránkách zveřejnila výzkumná společnost Gartner.

Foto: Novinky

Jedničkou na světovém trhu s osobními počítači se loni stala čínská společnost Lenovo. (Ilustrační foto)

Článek

V samotném čtvrtém čtvrtletí dodávky meziročně klesly o 4,3 procenta na 68,6 milionu přístrojů. Ve druhém i třetím čtvrtletí přitom dodávky rostly, upozornila firma Gartner.

"Politická a ekonomická nejistota v některých zemích podkopala poptávku," uvedla analytička Mikako Kitagawaová ze společnosti Gartner. Dodala, že nejistota zavládla i mezi některými kupci ve Spojených státech, například mezi malými a středními podniky. Za celosvětovým poklesem dodávek počítačů však loni podle ní stála především slabá poptávka ze strany spotřebitelů.

Jedničkou na světovém trhu s osobními počítači se loni stala čínská společnost Lenovo, která podle Gartneru zvýšila odbyt o téměř sedm procent na 58,5 milionu přístrojů. Předstihla tak amerického konkurenta HP, jehož odbyt stoupl pouze o dvě procenta na 56,3 milionu přístrojů. Třetí místo obsadila společnost Dell následovaná firmou Apple.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám