Hlavní obsah

CES 2019: Když se z televizorů stane umělecké dílo

Novinky, ort
Las Vegas

Proměnit televizory v umělecké dílo se rozhodla společnost Samsung. Ta na veletrhu CES ukázala hned dva modely, které cílí na náročné uživatele. Jmenují se The Frame a The Serif TV.

Foto: archív výrobce

The Frame

Článek

Frame připomíná nejen na první pohled spíše nějaký obraz, a to především díky masivním rámečkům. Na zdi najde tento model využití i ve chvílích, kdy zrovna nesledujeme televizní vysílání nebo filmy, může totiž v režimu Art zobrazovat umělecká díla v digitální podobě, a to včetně obrazů a fotografií, a dokáže tak proměnit obytný prostor v uměleckou galerii.

Snímač jasu, kterým je Frame vybaven, přitom umožňuje upravit barevné podání tak, aby se přizpůsobilo jasu v místnosti a dosáhlo tak optimálního zobrazení uměleckého díla na obrazovce přístroje. Když tedy máte na zdi pověšené obrazy a mezi nimi je ukrytý Frame, za běžného dne takřka nepoznáte rozdíl, pokud tedy nepřijdete k obrazovce opravdu blízko.

Frame podporuje také funkci hlasového asistenta Bixby, kterého společnost Samsung vyvinula jako platformu pro hlasové ovládání využívající umělou inteligenci a který tento model proměňuje ve skutečně inteligentní televizor. Prostřednictvím Bixby lze televizor ovládat a přistupovat k platformám umožňujícím streamování videa pomocí jednoduchých hlasových příkazů, které uživatelům poskytují lepší zážitek ze sledování multimediálního obsahu.

Foto: archív výrobce

The Frame

Foto: archív výrobce

The Frame

Serif TV je také uměleckým skvostem, byl vyvíjen ve spolupráci s pařížskými designéry, bratry Ronanem a Erwanem Bouroullecovými. Ti patří v nábytkářském světě designu k těm nejslavnějším průmyslovým návrhářům.

K obohacení funkčnosti byl televizor Serif také doplněn o režim Ambient, který přináší informace, jako je přehled zpráv či aktuální počasí, ve chvíli, kdy zrovna nesledujete žádný film ani televizní vysílání. Přístroj zároveň dokáže také zobrazovat umělecká díla, po vypnutí obrazovky tak televizor přirozeně začlení do jakéhokoli obytného prostoru.

Oba nové televizory staví na technologii QLED, která umožňuje obrazovce reprodukovat citelně širší rozsah barev v porovnání se standardními TV. To je zásluha především kovového materiálu Quantum Dot, z něhož je panel tvořen.

Foto: archív výrobce

The Serif TV

Foto: archív výrobce

The Serif TV

Přístroje s technologií QLED, která mimochodem pochází přímo z dílen Samsungu, jsou schopny reprodukovat 100 procent barevného objemu. To znamená, že dokážou zobrazit všechny barvy při jakékoli úrovni jasu. Nejjemnější rozdíly jsou viditelné i při nejvyšším stupni jasu technologie QLED – mezi 1500 a 2000 cd/m². V televizorech se technologie QLED skutečně osvědčila, jsme zvědaví na její reálné uplatnění v praxi u herních monitorů.

„Televizory se tradičně zaměřovaly pouze na technické vlastnosti, jako jsou kvalita obrazu nebo výkon, ale nyní se televizory stávají také platformou pro vyjádření životního stylu, která se stává přirozenou součástí každodenního života spotřebitelů,“ prohlásil v Las Vegas Jongsuk Choo, výkonný viceprezident divize Visual Display společnosti Samsung Electronics.

Ceny a dostupnost nových modelů budou upřesněny později.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám