Hlavní obsah

Nejrychlejší grafická karta na světě se jmenuje Titan RTX. Cena nepotěší

Novinky, lez

Předčasný vánoční dárek si pro fanoušky toho nejvýkonnějšího hardwaru připravila společnost Nvidia. Odhalila totiž novou grafickou kartu Titan RTX, která se chlubí titulem nejrychlejší na světě. Tomu ale vcelku pochopitelně odpovídá její prodejní cena, za kterou byste si jinak bez problémů pořídili i velmi výkonný herní počítač nebo notebook.

Foto: archív výrobce

Titan RTX

Článek

Titan RTX by měl nabídnout výkon až 16,3 TFLOPS, což je v porovnání s dosavadní vlajkovou lodí GeForce RTX 2080 Ti takřka o 3 TFLOPS více.

Výkon tedy narostl zhruba o pětinu, což je zásluha především čipu TU102, který se skládá ze 4608 stream procesorů a 576 tensor jader. Samozřejmostí jsou také RT jádra, což je hlavní vylepšení proti předchozí generaci grafik, konkrétně jich je k dispozici 72.

RT jádra se starají o realističtější vykreslování grafiky, dovolují vypočítat přesné stíny, odrazy a lomy světla podle konkrétních materiálů a samotné scény.

Foto: archív výrobce

Titan RTX

Nejrychlejší z nejrychlejších

Grafické jádro nabídne základní frekvenci 1350 MHz, přetaktovat se však v případě potřeby dovede až na 1770 MHz. TDP je stanoveno na 280 W, novinka nabídne také 24 GB paměti typu GDDR6 s 384bitovou sběrnicí.

Pro porovnání doposud nejvýkonnější model od společnosti Nvidia GeForce RTX 2080 Ti nabízí v referenčním provedení takty 1350 až 1545 MHz, 4352 stream procesorů a TDP 250 W.

Z grafických výstupů jsou k dispozici tři DisplayPorty 1.4, jedno HDMI 2.0b a jeden VirtualLink (USB-C).

Foto: archív výrobce

Titan RTX

Pro vědce, ale klidně i na hry

Podle výrobce je novinka určena především pro vědce, kteří se zabývají strojovým učením a podobnými technologickými disciplínami. Vysoký výpočetní výkon může být navzdory vyšší cenovce využit samozřejmě také pro hry, stejně jako tomu bylo u předchozí generace Titanu.

Titan RTX se začne oficiálně prodávat ještě před Vánocemi, jeho prodejní cena byla stanovena na 69 500 Kč. GeForce RTX 2080 Ti přitom vyjde na polovinu.

Foto: archív výrobce

Titan RTX

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám