Hlavní obsah

Navigace v mobilech bude daleko přesnější. Díky novým čipům

Novinky, sko

Jednou z dnes již prakticky standardních funkcí chytrých telefonů je satelitní navigace. To umožnilo mimo jiné téměř zlikvidovat trh s jednoúčelovými automobilovými navigacemi. GPS se však nyní stěhuje i na naše zápěstí do chytrých hodinek a různých fitness náramků. Společnost Broadcom nyní představila nový duální čip, který do těchto zařízení přinese satelitní navigaci s přesností na centimetry.

Foto: archív výrobce

Nové čipy přinesou ještě přesnější navigaci.

Článek

Dosud se mobilní lokalizační aplikace musely spokojit pouze s jednokanálovými přijímači satelitní navigace, které pracovaly s jediným kmitočtem. Nový přijímač Broadcom BCM47755 umožňuje použití dvou frekvencí k přesnějšímu zaměření polohy nejen v otevřené krajině, kde nic nebrání výhledu na oblohu, ale i ve městech s jejich vysokými budovami.

Kromě amerického systému GPS podporuje i další konkurenční systémy, ruský GLONASS, čínské BeiDou (BDS), japonský regionální navigační systém QZSS a nový evropský systém satelitní navigace Galileo.

Vyšší přesnost navigace přitom může výrazně zvýšit uživatelský komfort při používání satelitní navigace. Automobilovým navigacím umožní rozpoznat pruh, ve kterém se automobil pohybuje, což může nejen zpřesnit samotné navigování na trase, ale kombinace přesné polohy s provozním profilem jízdního pruhu dá uživateli mnohem přesnější odhad doby příjezdu. Přesnou navigaci však využijí i další navigace včetně mobilní rozšířené reality (AR).

Vysoká přesnost přijímače je sice skvělá, ale jednou ze zásadních otázek, které trápí uživatele nejen smartphonů, ale i další nositelné elektroniky je energetická náročnost. Aktivovaná satelitní navigace má obyčejně devastující vliv na výdrž, kterou dokáže v závislosti na zařízení zkrátit ze dnů na pouhých pár hodin. Broadcom však slibuje, že jeho přijímač BCM47755 spotřebuje méně než polovinu toho, co starší generace navigačních čipů, a kromě vyššího výkonu nabídne i vyšší výdrž.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám