Hlavní obsah

Chytrý telefon má víc výkonu než počítače z 80. let, ukazuje výstava na ČVUT

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sinclair, Comodore či Atari. To jsou značky, které většině mladých dnes pravděpodobně nic neřeknou. Přitom ještě před dvaceti třiceti lety šlo o vůbec nejžádanější stroje a sen takřka každého malého kluka. Historii počítačů, které se používaly na přelomu 80. a 90. let, mapuje výstava Století informace – počítačový svět na Fakultě elektrotechnické ČVUT v Praze.

Výstava historických počítačů na ČVUTVideo: Novinky

 
Článek

Na výstavě je k prohlédnutí na čtyři sta různých typů československých a zahraničních počítačů ze 70. a 80. let 20. století a dalších dobových zařízení. Na své si tak přijdou například i fanoušci nejrůznějších televizních systémů a prvních televizních konzolí.

„Připravili jsme výstavu historických počítačů, máme tady opravdu krásné kousky. Je to primárně k výročí 25 let od připojení České republiky k internetu,“ uvedl pro Novinky.cz Michal Pěchouček, vedoucí katedry počítačů FEL ČVUT.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ukázka vystavených exponátů

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ukázka vystavených exponátů

Ten neskrýval nadšení nad tím, jaké exponáty jsou v rámci výstavy k vidění. „Jsem unesen tím, co vše se podařilo kolegům pro účely výstavy sesbírat. Mě asi nejvíce zaujal Sinclair ZX Spectrum. S ním jsem se učil, pracoval jsem s ním ještě jako dítě,“ podotkl.

„Já jsem vědec v oblasti umělé inteligence, a když dneska porovnám, kolik umělé inteligence se vejde do iPhonu a kolik na starý model od Sinclairu, tak je to vlastně neporovnatelné,“ naznačil, jak moc se za poslední dvě až tři dekády proměnil výkon počítačových systémů – v tomto případě chytrých telefonů.

Nárůst výkonu za poslední dvě dekády je podle něj skoro až neuvěřitelný. „Máme mezi sebou více než 20letou vzdálenost, a to, kam se dostala věda a technologie, jsme nikdo nepředpokládali, když jsme si tehdy hráli s modelem Sinclair,“ uzavřel Pěchouček.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ukázka vystavených exponátů

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Výstava představuje přibližně čtyři sta typů různých československých a zahraničních počítačů ze 70. a 80. let 20. století a dalších dobových zařízení.

Exponáty pocházejí ze soukromé sbírky pana Petra Váradiho ze Staré Paky. Vystaveny pro širokou veřejnost budou v prostorách Fakulty elektrotechnické v pražských Dejvicích každou středu od 13.00 do 17.00 hodin nebo po předchozí domluvě.

Zajímavé je bezesporu i to, že celá řada vystavených exponátů je plně funkční a lidé si je mohou vyzkoušet. Zahrát si je tak možné například nejrůznější hry, které se na přelomu 80. a 90. let těšily největší popularitě. K nahlédnutí je rovněž rozsáhlá literatura k historické výpočetní technice.

Jak se změnily počítače za 25 letVideo: Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám