Hlavní obsah

Levný dron si poradí i se 4K videem

Novinky, ort

Společnost Xiaomi ukázalo tento týden svůj první bezpilotní letoun. Novinka nazývaná jednoduše Mi Drone bude stejně jako chytré telefony tohoto výrobce lákat především na nízkou cenovku. Přesto dokáže zaznamenávat videa v rozlišení až 4K.

Foto: archív výrobce

Xiaomi Mi Drone

Článek

Xiaomi Mi Drone je plnokrevná kvadrokoptéra, ve vzduchu ji tak drží čtyři vrtulky umístěné v rozích. Ty mohou být proti poškození při neočekávaných nárazech chráněny pomocí plastových nástavců, půjde však o volitelnou výbavu.

Bezpilotní letoun se dovede pohybovat rychlostí až 65 km/h, přičemž dokáže vystoupat do výšky až 120 metrů.

Foto: archív výrobce

Xiaomi Mi Drone

Foto: archív výrobce

Xiaomi Mi Drone

Novinka dokáže pracovat v rámci navigačních sítí GPS či GLONASS. Díky tomu je možné nastavit souřadnice nějakého konkrétního objektu, ke kterému dron následně automaticky doletí a natočí jej ze všech stran. Nutné je však počítat s tím, že ve vzduchu se díky akumulátoru s kapacitou 5100 mAh udrží jen 27 minut.

4K kamera je umístěna ve spodní části kvadrokoptéry a dokáže zaznamenávat obraz v rozlišení 3840 x 2160 pixelů při 30 snímcích za sekundu, a to v úhlu až 104 °. Nechybí ani tříosá stabilizace, aby obraz nebyl roztřesený. V prodeji by se navíc měla objevit ještě levnější varianta, ta však bude vybavena pouze Full HD kamerou.

Součástí balení by měl být i speciální ovladač s dosahem až dva kilometry. K němu půjde jednoduše připojit mobilní telefon, do kterého bude možné bezdrátově přenášet obraz z dronu.

Foto: archív výrobce

Xiaomi Mi Drone

Na pultech obchodů by se měl Mi Drone od společnosti Xiaomi objevit v horizontu několika týdnů. Doporučené prodejní ceny jsou v přepočtu s dopočítáním DPH 13 000 Kč za verzi se 4K kamerou a 11 000 Kč v případě Full HD modelu. Kdy přesně bude novinka dostupná v Česku, však zatím není jasné.

Pro srovnání například DJI Phantom 3 se 4K kamerou se v tuzemských obchodech prodává za 25 000 Kč. Z toho je patrné, jak levný nový čínský dron skutečně je.

Podle dříve uniklých informací je model Mi Drone jen první vlaštovkou. Zástupci společnosti Xiaomi se podle serveru DigiTimes chystají uvést hned několik dalších bezpilotních letounů. O parametrech jednotlivých modelů se toho však zatím příliš neví. [celá zpráva]

Foto: archív výrobce

DJI Phantom 3 Professional

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám