Hlavní obsah

Extrémně výkonný router je drahý jako nový počítač

Novinky, ort

Titul nejrychlejší router na světě si vysloužila novinka od společnosti Asus, když byla loni na podzim představena na veletrhu IFA. Tato extrémně rychlá brána do světa internetu po několika měsících čekání přichází na tuzemský trh. Případní zájemci o model Asus RT-AC530 si ale budou muset sáhnout hluboko do kapsy.

Foto: archív výrobce

Asus RT-AC530

Článek

Za 13 000 Kč se dá v dnešní době pořídit už slušně vybavený multimediální počítač nebo notebook. Nepůjde sice o žádné výkonné dělo na hry, ale pro běžnou kancelářskou práci, brouzdání po internetu a přehrávání multimédií bude takový stroj více než dostatečný.

Je to zároveň částka, na kolik si společnost Asus cení svůj vrcholný model. A i když tato pětimístná cifra vypadá hrozivě, je vcelku opodstatněná. S levnými modely za pár tisíc si totiž novinka nezadá.

Foto: archív výrobce

Asus RT-AC530

Asus RT-AC530 zaujme na první pohled svým netypickým vzhledem. Na svém těle má totiž jako první router na světě osm antén, zatímco drtivá většina konkurenčních prémiových modelů má maximálně tři. Router tak svým vzhledem připomíná pavouka, který leží na zádech.

Takové množství antén nemá novinka náhodou, obsluhuje totiž hned tři pásma. Jedno na frekvenci 2,4 GHz a další dvě na frekvenci 5 GHz. Když se všechna tato pásma spojí dohromady, dosahuje novinka přenosové rychlosti v bezdrátovém režimu až 5300 Mb/s. Takovou rychlost Asus RT-AC530 využije například pro streamování videí ve 4K rozlišení.

Zmiňovaná rychlost je samozřejmě teoretická a v praxi ji bude negativně ovlivňovat prostředí, kde bude router používán. Například na panelákových sídlištích, která jsou doslova zamořena bezdrátovými sítěmi, budou rychlosti s největší pravděpodobností nižší. I tak byste ale v současnosti hledali rychlejší router v obchodech patrně marně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám