Hlavní obsah

Miniaturní počítač od Asusu se v Česku prodává za tři tisíce korun

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V České republice se začal oficiálně prodávat miniaturní počítač Chromebit CS10 od společnosti Asus, který si premiéru odbyl letos v lednu na největším veletrhu spotřební a výpočetní elektroniky CES v americkém Las Vegas. Přestože novinka není o mnoho větší než obyčejný flash disk, dokáže proměnit libovolný monitor nebo televizor na plnohodnotné PC.

Foto: archív výrobce

Asus Chromebit CS10

Článek

V tuzemských obchodech se novinka prodává za doporučenou cenu 2 990 Kč. Původní odhady nicméně počítaly s tím, že by se Chromebit CS10 mohl prodávat ještě o něco levněji. V USA je totiž tento nenápadně vyhlížející stroj k dostání v přepočtu za dva tisíce korun.

Zařízení s délkou 12 cm v sobě ukrývá podobné součástky jako některé chytré telefony. Konkrétně je řeč o čtyřjádrovém procesoru Rockchip RK3288C, který je doplněn o 2 GB operační paměti a 16GB úložný prostor.

Novinku stačí prostřednictvím HDMI portu připojit k televizoru nebo monitoru, klávesnici a myši a rovnou můžete začít pracovat. S domácí počítačovou sítí nebo internetem se pak propojí pomocí bezdrátového standardu wi-fi.

Foto: archív výrobce

Asus Chromebit CS10

Kromě kompaktních rozměrů novinka láká také na platformu Chrome OS. Zmiňovaný systém je ve srovnání s Windows značně jednodušší, díky čemuž může svižně pracovat i na pomalejších a logicky také levnějších součástkách. Navíc stroje s Chrome OS nabídnou zpravidla také nižší spotřebu a velmi tichý provoz, protože si vystačí s pasivním chlazením.

A přesně to platí také o modelu Asus Chromebit CS10 – při provozu nejde vůbec slyšet a spotřeba ani při maximálním zatížení nepřekročí hodnotu 18 W.

Technické parametry počítače Chromebit CS10
Operační systémChrome OS
ProcesorRockchip RK3288-C
Paměť2 GB LPDDR3L
GrafikaIntegrovaná, Rockchip Mali T764 (podporuje rozlišení Full HD 1080p)
Úložiště16 GB eMMC
TPMAno
Bezdrátová rozhraníwi-fi 802.11a/b/g/n/ac (dvoupásmové), Bluetooth 4.0
Možnosti připojení1× HDMI, 1× USB 2.0, 1× vstup napájení
NapájeníAdaptér 12 V, 1,5 A, 18 W
BarvyČerná, oranžová
Rozměry123 × 31 × 17 mm
Hmotnost75 g

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám