Hlavní obsah

CES 2016: Virtuální realita na jedno kliknutí. Unikátní kamera natočí obraz ze všech stran

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Las Vegas

Vytvořit 360° video, které by bylo možné promítat v helmách pro virtuální realitu, není nic jednoduchého. Obyčejná kamera na to totiž nestačí. A právě proto se chystá na pulty obchodů novinka zvaná Vuze, která by měla tuto činnost velmi zjednodušit. Dokáže totiž natáčet obraz ze všech stran najednou, a to v jeden okamžik.

Foto: archív výrobce

360° kamera Vuze

Článek

Pořídit 360° video je s kamerou Vuze od společnosti HumanEyes možné díky tomu, že v sobě ukrývá celkem osm Full HD kamer. Na každé straně jsou umístěny dvě. V praxi tak stačí zvednout kameru nad hlavu, spustit záznam a v reálném čase zachytit celý prostor.

Právě poslední zmiňovaná vlastnost – natáčení v reálném čase – je poměrně důležitá. Konkurenční kamery se pro zachycení celého prostoru musí zpravidla různě natáčet a otáčet.

Foto: archív výrobce

360° kamera Vuze

Prohlížet natočené záběry je pak možné na počítači nebo ve speciálních helmách pro virtuální realitu, podobně jako je tomu u nové 360° kamery od společnosti Nikon. [celá zpráva]

Kvůli integraci osmi kamer je Vuze samozřejmě těžší a větší než konkurence. Novinka zabírá zhruba stejný prostor jako DVD nosič. To může představovat problém pro jedince, kteří chtějí podobný systém přidělat například na helmu a vytvořit tak 360° videa při svých akčních výletech a jiných dobrodružstvích.

Foto: archív výrobce

360° kamera Vuze

Své zákazníky si ale kamerka jistě najde. Její obsluha je totiž velmi jednoduchá. V podstatě stačí stisknout tlačítko záznamu a o vše ostatní se už postará automatika. Na veletrhu CES v Las Vegas tak novinka právem budila mezi návštěvníky velkou pozornost.

360° kamera Vuze by se měla do prodeje dostat v průběhu května, nejprve však bude dostupná výhradně v amerických obchodech. Zájemci za ni zaplatí 900 USD, tedy více než 22 000 Kč. Kdy se dostane na český trh, zatím není známo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám