Hlavní obsah

CES 2016: 3D obrazovky čeká restart. A vypadá to skvěle

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Las Vegas

Každý druhý televizor je dnes vybaven 3D obrazovkou, ale většina uživatelů trojrozměrný obraz vůbec nepoužívá. To by se ale mělo již v dohledné době změnit, jak na největším počítačovém veletrhu CES ukázala společnost KDX. Trojrozměrnou technologii tak čeká v nadcházejících měsících restart.

Futuristické video ukazuje budoucnost 3D obrazovek

 
Článek

Proč se 3D technologie doposud příliš neuchytila? Důvody jsou minimálně dva. Jednak je za tím velmi málo filmů a pořadů, které by bylo možné ve 3D sledovat, jednak někteří uživatelé hlásí při sledování obrazu s dimenzí navíc menší či větší problémy – nevolnost a bolesti hlavy.

Podle zástupců společnosti KDX druhý zmiňovaný důvod velmi často souvisí s tím, že ke sledování jsou potřeba speciální brýle. Právě proto pracuje několik posledních měsíců tento čínský výrobce na technologiích, díky kterým by se 3D obrazovky zcela obešly bez brýlí.

Člověk by tak díky tomu byl schopen pozorovat obraz jakoby vystupující z obrazovky i pouhým okem, tedy bez jakýchkoli dalších pomůcek. Výrobce označuje novou technologii jako K3DX.

Pro chytré telefony i tablety

Takové obrazovky by našly uplatnění například u chytrých telefonů a tabletů – zařízení by leželo na stole a obraz by se promítal do prostoru nad něj.

Stejně tak by nové technologie měly usnadnit například práci designerů, trojrozměrné modely by nemuseli pozorovat pouze na plochých obrazovkách, ale mohli by si je prohlížet hezky v prostoru ze všech stran.

Tím se v podstatě odbourává i první problém 3D obrazu, který jsme zmiňovali v úvodu. Zařízení by do budoucna nebylo nutné plnit speciálními daty s dimenzí navíc, tedy například filmy a dalšími pořady. Sledovat v trojrozměrném režimu by totiž bylo možné cokoliv.

Žádná hudba budoucnosti

Jak poutavě vypadá svět nesvázaný obrazovkami a brýlemi, ukázali zástupci společnosti KDX na futuristickém videu právě na veletrhu CES, který právě probíhá v americkém Las Vegas.

Foto: KDX

Virtuální realita k3Dx

I když zobrazované technologie mohou na první pohled vypadat jako hudba velmi vzdálené budoucnosti, čínský výrobce je údajně schopen celou řadu prezentovaných vychytávek ve skutečnosti opravdu vyrobit.

O nové technologie 3D obrazu údajně již projevily zájem nadnárodní podniky zabývající se výrobou televizorů, tabletů a smartphonů. Nových zařízení bychom se tak mohli dočkat velmi brzy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám