Hlavní obsah

CES 2016: Jeden prsten vládne všem smartphonům

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Las Vegas

Letošní ročník veletrhu CES v Las Vegas patří jednoznačně nositelné elektronice. Zatímco v loňském roce se celá řada výrobců chlubila především chytrými hodinkami, letos se snaží zaujmout ještě kompaktnějšími systémy. Jedním z nich je i Neyya – chytrý prstýnek, který dovede ovládat chytré telefony.

Foto: archív výrobce

Chytrý prsten Neyya

Článek

Novinka hned na první pohled zaujme svými kompaktními rozměry, skutečně jde o nenápadný prstýnek, akorát na vrchní straně není žádný drahocenný kámen, ale dotyková plocha. Právě pomocí ní se zařízení ovládá.

„Prsten Neyya záměrně nemá displej, protože nechceme do života uživatelů vnášet žádné další zbytečné zařízení, které by lidé používali v podstatě jako zmenšený mobil. Neyya dává svobodu pohybu a dělá interakci s telefonem příjemnější,“ uvedla pro Novinky.cz Sonia Huntová, která funkce prstenu na výstavišti prezentovala.

Ovládat umí i tablety a kamery

K čemu je tedy prstýnek dobrý v praxi? Slouží pro snadnější ovládání smartphonu. Když chce například uživatel odmítnout příchozí hovor, jednoduše přejede prstem po dotykové ploše. Úplně stejně může hovor také přijmout, což se hodí například při řízení.

Foto: archív výrobce

Chytrý prsten Neyya

Pomocí různých gest je pak možné ovládat další funkce mobilu, například využít prsten jako dálkovou spoušť fotoaparátu. Neméně zajímavé je to, že stejným způsobem lze novinku připojit také k počítačovým tabletům a dokonce i k různým videokamerám. Na dálku je pak s prstenem možné ovládat například záznam na kamerách GoPro.

Ovládání je velmi jednoduché. Prsten se nasadí na ukazováček a natočí jakoby na stranu, směrem k palci. Uživatel díky tomu palcem snadno dosáhne na dotykovou plochu.

Neyya komunikuje s různými mobilními zařízeními prostřednictvím bezdrátové technologie bluetooth. Signál má dosah až do vzdálenosti 15 metrů.

Výdrž až devět dní

Novinka je odolná proti vodě i dešti, neobsahuje totiž žádný konektor. Nabíjení tak probíhá výhradně prostřednictvím bezdrátových nabíječek. V pohotovostním režimu dokáže zařízení na miniaturní baterii fungovat devět dní, i při vyšším zatížení by výdrž neměla klesnout pod tři dny.

Neyya se na pultech zahraničních obchodů objeví v horizontu několika týdnů, a to ve dvou verzích. Za zlatý prsten zájemci zaplatí 179 dolarů (4500 Kč), titanový vyjde o něco levněji – na 139 dolarů, tedy bezmála 3,5 tisíce korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám