Hlavní obsah

Češi chtějí bojovat proti hackerům celého světa. Vyrobili unikátní router

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední dva roky pracovali čeští bezpečnostní experti na vývoji speciálního routeru Turris Omnia, který by měl zamezit hackerům a škodlivým programům přístup do domácí sítě. Právě routery jsou totiž ve firmách a domácnostech bránou do světa internetu. Sdružení CZ.NIC, které je správcem české národní domény a které zároveň stojí za projektem Turris, se nyní snaží uspět s unikátním routerem i za hranicemi.

BEZ KOMENTÁŘE: Co se skrývá pod plastovým krytem? Hardwarová výbava routeru Turris OmniaVideo: CZ.NIC

 
Článek

Práce na projektu Turris započaly v roce 2013, tehdy vznikly i první routery, které byly testovány na omezeném množství českých uživatelů. Nyní se sdružení snaží s novinkou uspět na síti Indiegogo, kterou nápadití jedinci a podniky využívají k získání potřebných financí pro rozjetí masové výroby.

První stovky routerů, které se prodávaly za 179 dolarů (4500 Kč), byly prakticky okamžitě vyprodány. V prodeji jsou jich další stovky, které jsou o pár desítek dolarů dražší, i těch se prodalo již několik set.

Vybraly se milióny

Právě díky velkému zájmu zahraničních uživatelů se podařilo tvůrcům vybrat už bezmála 333 tisíc dolarů, tedy více než 8,4 miliónu korun. Dohromady přispělo 1593 lidí, kteří zakoupené routery obdrží na jaře příštího roku.

„Zájem o router Turris Omnia nás velice mile překvapil. Jsme rádi, že lidé oceňují, jaké zařízení jim chceme nabídnout, a že podpořili projekt, jehož cílem je bezpečnější internet na straně koncových uživatelů. Na Indiegogo.com jsme sice již nyní vybrali cílovou částku, což ale neznamená, že to tím pro nás končí. Naopak, chceme získat co nejvíce finančních prostředků, které nám umožní router Turris Omnia a celý projekt Turris ještě více rozvinout,“ uvedl Ondřej Filip, výkonný ředitel sdružení CZ.NIC.

Foto: archív výrobce

Router Turris Omnia

Na první pohled vypadá Turris Omnia jako obyčejný router, uvnitř nenápadné bílé krabičky se ale ukrývají pokročilé technologie. Zařízení pohání dvoujádrový procesor Marvell Armada 385, který je taktovaný na 1,6 GHz, a 1 GB operační paměti. Dále jsou k dispozici dva USB 3.0 konektory či slot na SIM kartu.

Vše navíc pracuje pod operačním systémem Turris Omnia, díky kterému dokáže router rychle reagovat pomocí aktualizace systému na aktuální hrozby. Aktualizace přitom přichází přímo od sdružení CZ.NIC, uživatel se nemusí o nic starat. Pro ještě vyšší zabezpečení je novinka vybavena speciálním čipem, jenž se stará o šifrování a identifikaci routeru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám