Hlavní obsah

Chytrá lavička nabízí wi-fi i nabíjení pro mobily

– Praha

Bezdrátové připojení k internetu či možnost nabít si mobilní telefon nabízí tzv. chytrá lavička, jejíž prototyp v úterý představili autoři v Praze. Předpokládaná cena lavičky, která všechny své funkce zajišťuje pouze prostřednictvím solární energie, je 90 až 140 tisíc Kč. Podle autorů by mohla najít využití například v národních parcích.

První chytrá lavička v ČeskuVideo: Novinky

 
Článek

„Máme vyzkoušeno, že od jara do podzimu, kdy lidé na lavičkách sedávají, je pro její provoz svitu dost. Od listopadu chceme před Národní technickou knihovnou v Praze testovat, jestli díky nejnovějším solárním panelům zvládne plně fungovat i v druhé půlce podzimu a přes zimu," uvedl Jan Rolník ze společnosti Full CapaCity, která ve spolupráci se studentkou ČVUT Zuzanou Jirkalovou a Univerzitním centrem pro energeticky efektivní budovy ČVUT lavičku vyvinula.

V lavičce je zabudovaná baterie, díky níž systém funguje, i když lavička zrovna není na přímém slunečním svitu. Z baterie je možné nabíjet mobilní zařízení přes dva USB konektory nebo bezdrátově pomocí indukce. Součástí lavičky je zařízení monitorující čistotu ovzduší a modem, který přes tzv. wi-fi router šíří zdarma internetový signál.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Chytrá lavička dovolí nabíjet mobily

Autoři podotkli, že lavička je projektována tak, aby byla co nejvíce chráněná proti vandalům. „Samozřejmě ale, pokud ji bude chtít někdo hodně zničit, tak se mu to podaří. Tomu nezabráníme," uvedla Jirkalová.

Rolník řekl, že firma pro lavičku konkrétního kupce nemá, se sériovou výrobou ale počítá. „Je potřeba si uvědomit, že dnes představujeme čerstvý prototyp, který jsme teprve nedávno dokončili. Už teď se nám ozvali z brněnského magistrátu, o projektu vědí i městské části v Praze, zájem máme například i z italské Monzy," řekl.

Foto: Hromádko CapaCity/Jan Full, ČTK

Lavička využívá pouze solární energii.

Největší uplatnění pro lavičku výrobce vidí ve volné přírodě, například v národních parcích. „Líbí se nám koncept, že jedete někam na kole, zastavíte si u krásného rybníčku, sednete si a můžete si dobít telefon a podívat se, kudy jet dál," dodal.

K výrobě lavičky, která váží zhruba 400 kilogramů, byl použit beton, část je z oceli a kovu. Povrch je tvořen dřevem a solárním panelem. Prototyp bude nyní vystaven před českým pavilónem na výstavě EXPO v Miláně. Po jejím skončení se vrátí do Prahy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám