Hlavní obsah

Unikátní tiskárna dokáže vyrobit počítačové součástky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novou unikátní technologii, která zjednodušeně řečeno funguje jako tiskárna elektronických součástek, získalo Regionální inovační centrum elektrotechniky (RICE), výzkumné centrum Fakulty elektrotechnické Západočeské univerzity v Plzni. Přístroj zakoupený za 11 miliónů korun je jediné zařízení tohoto typu v České republice i v celé východní Evropě. Centrum jej využije při řadě projektů. Informovala o tom mluvčí ZČU Kamila Kolářová.

Foto: Sirris

Zařízení bude sloužit zejména k tisku elektronických součástek, jako jsou například tranzistory, senzory, kondenzátory, diody, propojovací a elektrodové struktury. (Ilustrační foto)

Článek

"Jde o unikátní technologii Aerosol Jet Printing. Přístroj pořízený koncem června je nyní v testovacím provozu a pracovníci RICE procházejí školením, aby ho mohli začít plně využívat," uvedla.

Zařízení bude sloužit zejména k tisku elektronických součástek, jako jsou například tranzistory, senzory, kondenzátory, diody, propojovací a elektrodové struktury. Dále se bude využívat k nanášení nanouhlíkových struktur a bioaktivních látek pro senzorové aplikace nebo systematické testování nově vyvinutých organických materiálů s vodivými, polovodivými a nevodivými vlastnostmi.

"Díky unikátnímu principu zařízení je možné tisknout na téměř libovolné podklady, které mají i nerovný povrch, za použití velmi malého množství vstupního inkoustu," uvedla Kolářová.

Podle Radka Soukupa z výzkumného týmu umožní metoda Aerosol Jet Printing miniaturizaci elektronických systémů, realizaci jemných vodivých motivů a integraci pasivních součástek bez nutnosti přípravy tiskových formulací. "Patentovaný způsob nanesení materiálu na podložku je zcela odlišný od principu inkoustové tiskárny a využívá aerodynamického proudu nosného plynu pro soustředění aerosolu nanášeného na přesně definovanou plochu," uvedl.

Nový přístroj budou výzkumníci používat při mnoha projektech. Jedním z nich je například Flexprint, který zkoumá právě aplikace zaměřené na nízkonákladovou tištěnou flexibilní elektroniku, zejména pro oblasti inteligentních obalů, chytrých textilií a holografických bezpečnostních prvků. Zařízení by ale mohlo být užitečné i pro další odborníky z akademické a komerční sféry z České republiky i ze zahraničí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám