Hlavní obsah

Poslední Jobsův iPad končí

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina nových smartphonů a tabletů nevydrží na trhu více než rok, pak jsou zpravidla nahrazeny novějšími modely. Jednou z mála výjimek byl iPad 2 – poslední tablet, který odhalil spoluzakladatel Applu Steve Jobs. Zástupci amerického počítačového gigantu jej však v úterý stáhli definitivně z prodeje.

Tisková konference, na které Steve Jobs ukázal iPad 2Video: archív výrobce

 
Článek

Apple iPad 2 předběhl dozajista svou dobu, což bylo poznat i z portfolia firmy. Loni se začala prodávat už pátá generace velkého iPadu, který kvůli extrémně tenké konstrukci a nízké hmotnosti dostal jméno Air.

Protože je Air dokonalejší po všech stránkách, předchozí verze s pořadovým číslem čtyři se přestala prodávat. Stejně tak tomu bylo i předloni v případě trojky. Apple iPad 2, který představil ještě sám Steve Jobs, však v nabídce amerického počítačového gigantu zůstával stále. Co na tom, že byl pomalejší, těžší a neobsahoval nové napájecí a synchronizační rozhraní lightning.

Po třech letech se ale tomu rozhodl Apple udělat přítrž. „Nyní mohou zákazníci získat 9,7palcový iPad s Retina displejem, který nabízí dramatický nárůst výkonu ve srovnání s iPadem 2,“ uvedl šéf marketingu Philip Schiller. Mezi hlavní přednosti novějších iPadů podle něj patří nejen vyšší rozlišení displeje, ale také rychlejší procesor a 5MPx kamera.

Doprodávají se skladové zásoby

Nyní se již pouze doprodávají skladové zásoby iPadu 2. Podle nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam, se druhá generace jablečného tabletu prodává ve více než stovce obchodů. Cena startuje od 8790 Kč, v závislosti na konfiguraci se však může vyšplhat až na více než 20 000 korun.

Z garáže na počítačový vrchol

Firmu Apple založili Steve Jobs, Steve Wozniak a Ronald Gerald Wayne v roce 1976 v obyčejné garáži svých rodičů. Od počátku působil Jobs jako duchovní vůdce celé firmy.

Řada lidí Jobse považovala za vizionáře, díky němuž firma slavila veškeré úspěchy. Wozniak se staral především o technické návrhy a konstrukci produktů. Wayne z podniku 12 dní po založení odešel a svůj desetiprocentní podíl prodal za 800 dolarů.

Jobs z čela firmy odešel na konci srpna 2011. Sám uvedl, že není schopen vykonávat povinnosti ředitele. V Applu však i nadále působil, protože byl jmenován předsedou správní rady. O dva měsíce později, v říjnu 2011, zemřel ve svých 56 letech po letitém boji s rakovinou slinivky. Ve vedoucí pozici jej vystřídal Tim Cook. 

V nabídce Applu tak aktuálně zájemci naleznou z velkých 9,7palcových tabletů iPad Air (od 12 290 Kč) a iPad s Retina displejem (od 9990 Kč). Zakoupit je možné i dva menší 7,9palcové modely – verzi Mini (od 7290 Kč) a Mini s Retina displejem (od 9790 Kč).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám