Hlavní obsah

Nejmenší počítač na světě s cenou 700 korun nabízí lepší výbavu

Novinky, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadace Raspberry Pi způsobila na konci února malou počítačovou revoluci – začala prodávat nejmenší PC na světě, které zákazníky kromě kompaktních rozměrů láká také nízkou pořizovací cenou 700 Kč. Nyní přichází do prodeje vylepšená verze, která se však bude prodávat za totožnou cenu jako předchozí varianta.

Foto: zgl, Novinky

Počítač Raspberry Pi

Článek

Až doposud byl počítač Raspberry Pi dodáván s 256MB operační pamětí, v základní verzi disponoval dokonce pouze kapacitou 128 MB. Novinka nabízí paměť 512 MB, především kvůli značnému počtu žádostí ze strany uživatelů. Další výbava zůstala nezměněna.

Srdcem počítače Raspberry Pi je procesor ARM1176JZFS o frekvenci 700 MHz, jehož různé verze jsou běžně používány v chytrých mobilních telefonech současnosti. Ke grafickému zobrazení je určen čip s architekturou ARM, který podporuje standard OpenGL ES 2.0. Ten prý dokáže přehrávat video ve formátu až 1080p.

Foto: Raspberry Pi

Počítačová skříň není součást balení, je ale možné ji dokoupit zvlášť

K připojení klávesnice či myši poslouží USB hub. Připojit je možné i externí USB pevný disk. I tak je ale nutné, aby zařízení pro start obsahovalo SD kartu. V rozšířené dražší verzi by pak měly být dostupné přímo dva USB porty či síťový ethernet s rychlostí 100 Mbit/s. Podpora WiFi je možná taktéž přes USB modul.

Počítač lze provozovat s operačním systémem Linux, na výběr je přitom verze pro začátečníky i pokročilé uživatele. Pod Linuxem je možno novinku používat pro prohlížení internetu, případně pro rychlou komunikaci (chat) a email.

Náhrada multimediálního centra

Další možností je spuštění speciálního programu pro multimediální centra XBMC. Tento program je uzpůsoben pro přehrávání filmů, HD videí, fotografií a hudebních souborů ze síťových disků, internetu, nebo z USB flash disku.

Foto: zgl, Novinky

Počítač Raspberry Pi

Pro využití Raspberry Pi jako multimediálního centra stačí připojit napájení, HDMI kabel do TV, síťový kabel a USB klávesnici. V případě použití bezdrátové klávesnice je vhodné nejdříve ověřit kompatibilitu s počítačem – některé bezdrátové adaptéry totiž novinka nedokáže dostatečně napájet.

Na dálku pak lze z pohodlí sedačky spouštět filmy, které jsou uloženy třeba na pevném počítači v pracovně. Přehrávání Full HD filmů je plynulé, je ale potřeba počítat s delší odezvou v menu, nebo při načítání filmů. XBMC obsahuje mnoho zásuvných modulů (pluginů), které umožní například sledování videa z YouTube a podobně. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám