Hlavní obsah

Ultrabooky zlevnily o tisíce korun

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě před letními prázdninami se prodejci snaží nalákat co nejvíce zákazníků na nákup ultrabooku. U některých modelů je tak v porovnání s březnovými cenami možné ušetřit i více než tři tisíce korun.

Článek

Zatímco v březnu se většina ultrabooků prodávala za cenu okolo 20 000 korun, v současnosti je možné tyto lehké a tenké přenosné počítače zakoupit už za 15 tisíc. Za tuto sumu se prodává například model Acer M3.

V průběhu letošního roku by navíc cena těchto přístrojů měla ještě klesnout až na 12 tisíc korun. Tvrdí to alespoň Jason Chen ze společnosti Intel. To se přitom netýká jen výběhových modelů se staršími procesory, ale i nových přístrojů s platformou Ivy Bridge.

Jak je to možné? Společnosti jednoduše začnou používat levnější materiály na jejich výrobu a úsporu promítnou do prodejní ceny. Místo celokovových těl se tak na trhu začnou údajně objevovat přístroje vyrobené ze slitin plastu a hliníku.

Snaha zlevňovat ultrabooky je vcelku logická. Společnost Intel totiž věří, že do konce roku 2012 budou tyto lehké a tenké přenosné počítače tvořit 40% tržní podíl mezi prodanými laptopy. Bez nižších cen se to ale výrobcům jen tak nepodaří.

Desítky nových modelů

Výrazně by se v letošním roce měla rozrůst také nabídka konkrétních modelů. „Kromě 26 ultrabooků, které se již prodávají, bylo ohlášeno přes deset dalších systémů od společností Fujitsu, Gigabyte, Lenovo či Acer,“ uvedla Becky Emmettová ze společnosti Intel.

Podle ní by se po přičtení různých hardwarových konfigurací měla nabídka ultrabooků celkově rozrůst na 75 modelů. Kromě výroby nových typů se výrobci na zájem zákazníků důkladně připravují i co se skladových zásob týče. Letos jich plánují podle serveru DigiTimes vyrobit až 30 miliónů.

Ultrabooky se snaží spojit všechny klady netbooků i notebooků do jediného přístroje. Mají kompaktní rozměry i dlouhou výdrž baterie a přitom nabídnou vysoký výkon, který řadě uživatelů u netbooků chyběl. Zároveň mají zabudované speciální funkce, které chrání data při ztrátě nebo při odcizení ultrabooku.

Toshiba Portégé Z830: nejlehčí ultrabook

Toshiba Portégé Z830 nabídne hmotnost 1,12 kg – lehčí ultrabook byste na našem trhu hledali jen velice těžko. Další velkou předností je nadstandardní tříletá záruka. Až do září je navíc nabízena takzvaná záruka bez hranic. Díky ní dostane zákazník při poškození přístroje vždy nový kus. Roli přitom nehraje, zda byl přístroj zničen při dětských hrátkách nebo nešikovné manipulaci.

Ultrabook je k dispozici ve dvou konfiguracích. Ta základní nabídne procesor Core i3, taktovaný na 1,4 GHz a s 4GB operační pamětí. Výkonnější varianta pak nabídne 6 GB paměti a procesor Core i5 s frekvencí 1,6 GHz. Ten se v případě potřeby dokáže přetaktovat až na 2,3 GHz. Pro uložení dat slouží 128GB SSD jednotka. V obou případech je laptop vybaven 13,3palcovým displejem s rozlišením 1366 x 768 obrazových bodů. Ten je navíc jako jediný na trhu matný, díky čemuž se s ním dobře pracuje i na ostrém slunci.

  • Cena v březnu: 22 990 Kč; 27 500 Kč (výkonnější verze)
  • Cena v červnu: 20 600 Kč; 25 500 Kč (výkonnější verze)

Asus ZenBook UX21E: výkon hraje prim

Stejně jako Acer Aspire S3 sází ultrabook společnosti Asus na kompaktní rozměry. Zatímco všechny konkurenční modely jsou vybaveny 13,3palcovým displejem, ZenBook UX21E nabídne 11,6palcový panel s rozlišením 1366 x 768 obrazových bodů. Díky tomu je o více než dva centimetry užší.

Foto: Novinky

Asus ZenBook UX21E

I přes menší rozměry se ale hardwarová výbava laptopu nijak výrazně od konkurence neliší. V útrobách přístroje tedy nalezneme procesor Intel Core i5 2467M s frekvencí 1,6 GHz, jenž se dokáže díky technologii Intel Turbo Boost 2 přetaktovat až na 2,3 GHz, 4 GB operační paměti typu DDR3, 128GB SSD jednotku a vestavěný grafický čip Intel HD Graphics 3000.

  • Cena v březnu: 24 000 Kč
  • Cena v červnu: 20 000 Kč

HP Folio 13: dlouhá výdrž baterie

Srdcem ultrabooku HP Folio 13 je procesor Core i52467M, který je taktován na 1,6 GHz. Díky technologii Turbo Boost je ale schopen se v případě potřeby přetaktovat až na 2,3 GHz. Dostatek výkonu zajišťuje také operační paměť s kapacitou 4 GB. Stejně jako téměř všechny již představené ultrabooky má novinka 13,3palcový displej s rozlišením 1366 x 768 obrazových bodů.

Pro uložení dat je určena 128GB jednotka typu SSD, která je velice rychlá a energeticky nenáročná. I proto by měl podle údajů výrobce vydržet tento model pracovat na baterii přibližně 9,5 hodiny. Ve výbavě novinky nechybí ani wi-fi, webkamera TrueVision HD či multiformátová čtečka paměťových karet. Za vyzdvihnutí stojí také technologie Coolsense, díky níž by měl mít ultrabook propracovanější systém chlazení – měl by produkovat méně tepla a být tím pádem i znatelně tišší.

  • Cena v březnu: 23 950 Kč
  • Cena v červnu: 21 000 Kč

Samsung 530U: láká na elegantní vzhled

Srdcem modelu Samsung 530U je procesor Intel Core i5 Processor 2467M s taktem 1,6 GHz, který se v případě potřeby dokáže sám přetaktovat až na 2,3 GHz. K dispozici jsou 4 GB operační paměti typu DDR3. O grafický výkon se pak stará integrovaný čip Intel HD Graphics 3000. Díky technologiím ExpressCache a Diskeeper dokáže nastartovat Windows za méně než 20 vteřin.

Foto: Samsung

Samsung 530U

V základní konfiguraci se ultrabook nabízí s 500GB pevným diskem pro uložení dat a 16GB SSD jednotkou, kam se ukládají nejčastěji používané soubory. Uživatelé vyžadující výhradně rychlost pak mohou zvolit dražší modely, které jsou osazeny výhradně 128 nebo 256 GB SSD jednotkou a neobsahují žádný pevný disk.

  • Cena v březnu: 22 900 Kč
  • Cena v červnu: 18 500 Kč

Acer Aspire S3: tenký jako placka

Společnost Acer vsadila při návrhu svého ultrabooku na kompaktní rozměry. Přístroj s lesklým 13,3palcovým displejem, který má rozlišení 1366 x 768 obrazových bodů, je vyroben z kovové slitiny a její tloušťka je pouhých 13 milimetrů. Hmotnost pak činí 1,4 kg. Ultrabook od Aceru nabídne Intel Core i5 2467M s frekvencí 1,6 GHz, který se v případě potřeby dokáže sám přetaktovat až na 2,3 GHz.

Foto: Acer

Acer Aspire S3:

K dispozici jsou 4 GB operační paměti typu DDR3. O grafický výkon se pak stará integrovaný čip Intel HD Graphics 3000. Největší brzdou ultrabooku je pomalý pevný disk s kapacitou 320 GB, jehož plotny se otáčejí rychlostí 5400 otáček za minutu. Acer se to snaží vylepšit tím, že vybavil přístroj ještě 20GB SSD jednotkou, kam se ukládají nejčastěji používané soubory.

  • Cena v březnu: 19 990 Kč
  • Cena v červnu: 18 200 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám