Hlavní obsah

Co bylo kdysi: Zaznamenávání hlasu v minulém století

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes jsme zvyklí na digitální záznam, který neztrácí svou kvalitu, ani když jej miliónkrát přehrajeme. Úplně jiná situace ale panovala od konce 19. století do konce 80. let 20. století. Z tohoto období známe gramofonové desky, které mohly zpočátku nést pouhé tři minuty zvuku.

Článek

Už po několika spuštěních se kvalita záznamu na gramofonových deskách zhoršovala. Později se objevila i takzvaná elpíčka, která už měla dostatek prostoru pro 45 minut záznamu.

Desky byly postupně nahrazeny CD a DVD kotouči. Stále však nejsou odepsané. Milovníci HiFi a DJové na ně nedají dopustit.

V současnosti se o prim pere DVD a Blu-ray

Digitální videodisky, jak se česky dříve říkalo DVD, se na trhu ukázaly už před 12 lety. Kotouče postupně nahrazovaly kompaktní disky (CD), protože měly větší kapacitu pro data (4,7 GB ve srovnání s 0,7 GB).

Trvalo asi dva roky, než se na internetu objevil první program DeCSS, který uměl „krást“ data zašifrovaná v DVD a umožnil je zkopírovat do počítače i běžnému uživateli.

V současnosti se DVD perou o místo na slunci s Blu-ray kotouči s kapacitou typicky od 25 po 50 GB.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám