Hlavní obsah

EU chce lépe reagovat na kyberútoky. A to i sankcemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská unie chce posílit své možnosti reagovat a bránit se kybernetickým útokům, včetně možnosti uvalování sankcí. V Bruselu se na tom ve čtvrtek shodli šéfové států a vlád zemí osmadvacítky. Návrhy Evropské komise týkající se kybernetické bezpečnosti by se podle nich proto měly posuzovat jako prioritní.

Foto: Stephanie Lecocq, ČTK/AP

Kulatý stůl summitu EU v Bruselu (ilustrační foto)

Článek

Diplomaté už dopředu označovali ve čtvrtek odsouhlasený text za silný. Je v něm připomenuto starší unijní odsouzení útoku nervovou látkou v britském Salisbury i nedávný pokus o kybernetický útok na budovu Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) v Haagu. Z něj Nizozemci i Britové viní ruskou vojenskou rozvědku, v přijatém textu ale není Ruská federace přímo zmíněna.

"Podobné hrozby a útoky posilují naše společné odhodlání dál posílit vnitřní bezpečnost Evropské unie a naši schopnost a možnosti odhalovat, bránit, narušovat a odpovídat na nepřátelské aktivity zahraničních zpravodajských sítí," a to jak na území členských států, tak na internetu.

Rychlé posouzení a následné kroky si podle prezidentů a premiérů zaslouží nedávné návrhy Evropské komise směřující k ochraně demokratických systémů a boji s dezinformacemi, také v kontextu voleb do europarlamentu příští rok v květnu. Týkají se kromě jiného neoprávněného nakládání s údaji, dezinformačních kampaní či zpřísnění pravidel pro evropské politické strany. Prioritou má být i posouzení návrhu komise na povinnost rychlého odstraňování teroristického obsahu ze sociálních platforem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám