Hlavní obsah

Zaznamenali jsme neobvyklé aktivity na vašem účtu, zkouší podvodníci napálit důvěřivce

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Napálit uživatele internetového bankovnictví společnosti mBank se snaží v posledních dnech počítačoví piráti. Internetem kolují podvodné e-maily, ve kterých podvodníci tvrdí, že na klientských účtech došlo k neobvyklé aktivitě.

Foto: Novinky

Ukázka podvodného e-mailu

Článek

„V účtu mBank jsme zjistili neobvyklé aktivity, které jsme omezili,“ stojí v podvodném e-mailu.

Kyberzločinci se přitom snaží uživatele přesvědčit o tom, že účet je zablokovaný a pro přihlášení je nutné aktualizovat a ověřit uživatelské informace. Odkaz v e-mailu ale uživatele přesměruje na web, který mBance vůbec nepatří.

Internetové bankovnictví této společnosti je však zkopírováno zcela dokonale. Uživatelé tak na první pohled nemusí ani poznat, že jde o podvodné stránky. Pikantní na tom je, že dokonce na stránkách nechybí ani upozornění, že lidé mají zkontrolovat, zda se skutečně nachází na stránkách online.mbank.cz, ve skutečnosti jsou však na úplně jiném webu.

Foto: Novinky

Falešná stránka imitující bankovnictví mBank

Foto: Novinky

V jednom z dalších kroků chtějí vyplnit podvodníci řadu osobních informací.

Pokud se přesto uživatelé nechají nalákat a kliknou na odkaz ve zprávě, jsou po nich nejprve vyžadovány přihlašovací údaje k účtu. Následně v rámci údajné aktualizace mají vyplnit svoje osobní informace, které potvrdí prostřednictvím SMS zprávy.

Právě v tom ale tkví princip podvodu, neboť zadáním kódu z SMS zprávy podvodníci provedou platbu a připraví uživatele o peníze. Škody dovedou kyberzločinci napáchat i v případě, že na účtu nemají uživatelé žádné peníze – mohou jednoduše požádat jménem klienta o půjčku.

Obezřetnost je na místě i u jiných bank

S ohledem na možná rizika by uživatelé neměli na podvodné zprávy vůbec reagovat. Pokud již na odkaz klikli a vyplnili požadované údaje, je nezbytné kontaktovat neprodleně svoji banku.

Obezřetnost je na místě i v případě, že lidé používají jinou banku. V květnu se například takřka totožné e-maily šířily pod hlavičkou České spořitelny. [celá zpráva]

Foto: Česká spořitelna

Falešná stránka imitující službu Servis24

Foto: Česká spořitelna

V jednom z dalších kroků chtějí vyplnit podvodníci SMS kód

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám