Hlavní obsah

Po vstupenkách lákají podvodníci také na značkové boty zadarmo

Novinky, mif

V minulém týdnu se doslova roztrhnul pytel s podvodnými soutěžemi o vstupenky do různých aquaparků. Podobných pokusů, jak vymámit z uživatelů citlivé informace, je na trhu ale daleko více. Kyberzločinci se je snaží nalákat například i na značkové boty zadarmo.

Foto: Novinky

Podvodná soutěž lákající na značkové boty

Článek

Na tento typ podvodu upozornil Novinky čtenář Lukáš Č. Podvodníci při něm postupují stejně, jako v případě vstupenek do aquaparků, nabízejí pět tisíc párů bot od společnosti Adidas, údajně jako oslavu 93. výročí firmy.

Do soutěže se zařadí podle nich přitom každý, kdo zodpoví několik jednoduchých otázek a soutěžní výzvu odešle dalším 20 známým prostřednictvím WhatsAppu.

Foto: Novinky

Ukázka podvodné zprávy na WhatsAppu

Foto: Novinky

Ukázka podvodné zprávy na WhatsAppu

Problém nastane poté, co důvěřivci otevřou údajné výherní stránky. Ty je totiž přesměrují na podvodný web, na kterém je nutné vyplnit řadu osobních údajů. A právě na to počítačoví piráti čekají.

Uživatelé jim totiž naservírují svoje citlivá data, která mají na černém trhu cenu zlata, jako na podnosu. S jejich využitím mohou kyberzločinci snadněji cílit na konkrétní uživatele další útoky, aby z nich vylákali peníze, případně jejich identitu ve světě jedniček a nul zneužili.

Uživatelé by tedy rozhodně neměli na podobné výzvy reagovat. A je úplně jedno, zda jde o značkové boty nebo vstupenky do aquaparku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám