Hlavní obsah

Nebezpečný virus se šíří Facebookem jako lavina

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doslova jako lavina se Facebookem šíří nebezpečný počítačový virus FacexWorm, který odhalili výzkumníci antivirové společnosti Trend Micro. Jde v podstatě o doplněk pro internetové prohlížeče, který se snaží od důvěřivců vylákat peníze.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Nově objevený záškodník dovede v počítači udělat pěknou neplechu. V první řadě dokáže ukrást přihlašovací údaje do různých služeb – například k účtům na Googlu, MyMonero či Coinhive.

Především u dvou zmiňovaných služeb se může přítomnost viru uživatelům pěkně vymstít. Kyberzločinci je pak totiž mohou připravit o kybernetické mince, které mají nastřádané.

Umí toho daleko více

Nezvaný návštěvník ale toho „umí“ daleko více. „Při návštěvě stránek s kryptoměnovou tématikou přesměrovává uživatele na podvodné stránky vyžadující potvrzující platbu,“ Pavel Bašta, bezpečnostní analytik týmu CSIRT.CZ. Ten je provozován sdružením CZ.NIC.

„Do ostatních stránek vkládá těžební javascript a při provádění plateb kryptoměnou zaměňuje cílové peněženky,“ podotkl Bašta.

Malware se podle něj šíří především rozesíláním odkazu skrze Facebook Messenger na podvodné stránky, které vybízejí k instalaci doplňku do prohlížeče. „Doplněk přitom cílí pouze na Google Chrome,“ uzavřel bezpečnostní expert.

Pozor na odkazy od přátel

Falešné odkazy na FacexWorm pochopitelně skrze sociální sítě nešíří samotní uživatelé, ale kyberzločinci skrze napadené profily na Facebooku. Méně pozorný uživatel se ale i tak může nechat zmást a na odkaz od „známé“ osoby klikne.

Dostat tohoto záškodníka z počítače je možné po odinstalování příslušného doplňku z Chromu. Celá řada antivirových programů si totiž s tímto nezvaným návštěvníkem sama neporadí.

Anketa

Už jste se setkali s nějakým virem na Facebooku?
Ano, opakovaně.
36,7 %
Ano, jednou.
13,3 %
Ne, nikdy.
50 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1378 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám