Hlavní obsah

Hackeři ukradli milióny korun z obří bitcoinové burzy

Soul

Hackeři napadli jednu z pěti největších burz pro obchody s kybernetickou měnou bitcoin Bithumb, která působí v Jižní Koreji. Podle prohlášení burzy hackeři ukradli data uživatelů a peníze v objemu miliard wonů (desítek miliónů Kč), uvedl server rttnews.com.

Foto: Jim Urquhart, Reuters

Logo bitcoinu

Článek

Bithumb je největší burzou pro obchody s bitcoiny a další kybernetickou měnou ether v Jižní Koreji. Na obchodech s bitcoiny v zemi má podíl 75,7 procenta. Denně se zde zobchoduje v průměru 13 000 bitcoinů, což je zhruba deset procent celosvětového obchodu s touto měnou.

Podle burzy hackeři ukradli databázi s informacemi o klientech z počítače jednoho ze zaměstnanců. Údajně se ztratila jména, e-maily a čísla mobilních telefonů více než 31 800 klientů. Finanční ztráty z účtů těchto zákazníků by měly dosáhnou miliard wonů, podle jedné neověřené zprávy z místních médií ztráta dosáhla 1,2 miliardy wonů (23,8 miliónu Kč). Burza slíbila klientům odškodnění.

BBC na svých stránkách upozornila, že útok hackerů se zřejmě uskutečnil již v únoru. Bithumb odhalil útok 29. června. Napaden měl být domácí počítač zaměstnance.

Jihokorejská tisková agentura Jonhap uvedla, že jihokorejský úřad pro internet a bezpečnost zahájil vyšetřování této události.

Vklady nejsou pojištěny

Evropský bankovní úřad již dříve varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko, přestože jde o relativně populární prostředek k investici. Vklady totiž nejsou nijak chráněny a kurz často výrazně kolísá. [celá zpráva]

Virtuální měna bitcoin vznikla v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Vytvořena byla tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 miliónů, což má být kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám