Hlavní obsah

Státní správu v Česku zatím kybernetický útok nezasáhl

Státní správu ani jiné systémy důležité pro chod státu zatím současný masivní kybernetický útok nezasáhl. Bezpečnostní radu státu o tom v pondělí odpoledne informoval vládní zmocněnec pro kyberbezpečnost Dušan Navrátil.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

"Naštěstí se týká České republiky tato záležitost pouze okrajově. Útoky nebyly provedeny na velké nebo státní organizace," řekl po zasedání novinářům. Ve Strakově akademii mimo jiné jednal o platech pracovníků IT ve státní správě, které podle něj nemohou konkurovat soukromým firmám.

Vyděračský virus WannaCry se začal internetem šířit už v pátek. Za pouhých pár hodin stačil infikovat na 200 tisíc počítačů ve více než 150 zemích světa. Mezi postiženými se objevili nejen jednotliví uživatelé, ale také univerzity, benzínky, nemocnice, dráhy a řada dalších společností.

Antivirová společnost Avast uvedla, že škodlivý kód WannaCry útočil také v Česku. Napadl zde podle prvních odhadů na 400 počítačů. Tak velkou silou, a navíc v tak velkém měřítku zatím žádný ransowmare neútočil. A to přitom různých variant vyděračských virů existují bez nadsázky tisíce.

Foto: repro thehackernews.com

Takto vypadala obrazovka uzamčená vyděračským virem.

"Nikdo ze subjektů státní správy ani z komerční sféry spadající pod NBÚ, což jsou systémy důležité pro chod státu, tedy kritická informační infrastruktura, se nám zatím neozval, že by měl tento problém," řekl už dříve mluvčí Národního bezpečnostního úřadu Radek Holý. Tyto subjekty mají podle něj v případě napadení povinnost se hlásit NBÚ. "Takže si myslíme, že u nás ještě nic takového nenastalo," podotkl Holý.

Na NBÚ se zatím obrátil jediný subjekt, který pod něj ale nespadá. "Tomu se věnujeme a zjišťujeme, jestli je to opravdu tento útok, který řeší. Jde o profesní organizaci, není to státní správa ani žádný podstatný komerční subjekt," dodal mluvčí. Název organizace neuvedl.

Jak útočí vyděračské viry

Na napadeném stroji dokážou vyděračské viry z rodiny ransomwaru udělat pěkný nepořádek. Nejprve zašifrují všechna data uložená na pevném disku. Za jejich zpřístupnění pak útočníci požadují výkupné, a to klidně i několik tisíc korun.

Kyberzločinci se zpravidla snaží v majiteli napadeného stroje vzbudit dojem, že se ke svým souborům dostane po zaplacení pokuty. Ta byla údajně vyměřena za používání nelegálního softwaru apod. I proto jim celá řada lidí již výkupné zaplatila.

Zaplatit zpravidla chtějí v bitcoinech, protože pohyby této virtuální měny se prakticky nedají vystopovat. A tím logicky ani nelegální aktivita počítačových pirátů.

Ani po zaplacení výkupného se ale uživatelé ke svým datům nemusí dostat. Místo placení výkupného je totiž nutné virus z počítače odinstalovat. Zpřístupnit nezálohovaná data je už ale ve většině případů nemožné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám