Hlavní obsah

Zákeřný virus krade kontakty a SMS zprávy. A pak chce výkupné

Novinky, ort

Bezpečnostní analytici antivirové společnosti Check Point objevili novou hrozbu zvanou Charger. Tento nezvaný návštěvník útočí výhradně na chytré telefony, ze kterých následně krade uložené kontakty a SMS zprávy. Pak útočníci požadují po uživateli výkupné.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Charger se soustředí výhradně na chytré telefony s operačním systémem Android. Útočníkům se jej dokonce podařilo propašovat i do oficiálního obchodu Google Play, a to jako součást aplikace EnergyRescue.

„Infikovaná aplikace krade kontakty a SMS zprávy z uživatelského zařízení a snaží se získat administrátorská oprávnění. Pokud je uživatel udělí, ransomware uzamkne zařízení a zobrazí zprávu požadující platbu,“ vysvětlil David Řeháček, bezpečnostní odborník ze společnosti Check Point.

Zaplaťte, vyzývají kyberzločinci

Útočníci se snažili zprávou uživatele jednoznačně vyděsit. „Budete nám muset zaplatit, jinak prodáme každých 30 minut na černém trhu část vašich osobních informací,“ stojí ve výzvě počítačových pirátů.

„Dáváme vám 100% záruku, že všechny soubory budou obnovené, jakmile obdržíme platbu. Odemkneme mobilní zařízení a smažeme všechna vaše data z našeho serveru! Vypnout telefon nepomůže, všechna vaše data jsou již uložena na našich serverech! Můžeme je prodat na spamování, podvody, bankovní zločiny a podobně. Shromažďujeme a stahujeme všechna vaše osobní data. Veškeré informace o vašich sociálních sítích, bankovních účtech, kreditních kartách. Shromažďujeme veškerá data o vašich přátelích a rodině,” vyhrožují dále kyberzločinci.

Výkupné chtějí zaplatit ve virtuální měně bitcoin, kterou prakticky není možné vystopovat. Konkrétně požadovali 0,2 bitcoinu, tedy v přepočtu více než 4,5 tisíce korun. I přes prohlášení počítačových pirátů ale samozřejmě uživatelé nemají žádnou jistotu, že se ke svým datům po zaplacení výkupného dostanou.

Zajímavá je i analýza tohoto škodlivého kódu. „Podobně jako u jiných malwarů z minulosti, také Charger kontroluje lokální nastavení a nespustí škodlivé aktivity, pokud je přístroj lokalizován na Ukrajině, v Rusku nebo Bělorusku. Pravděpodobně aby se vývojáři vyhnuli stíhání ve svých vlastních zemích nebo vydání mezi zeměmi,“ konstatoval Řeháček.

Riziko nepředstavuje pouze aplikace EnergyRescue. Škodlivý kód Charger se totiž může objevit klidně i v nějakém dalším programu, do kterého jej kyberzločinci implementují.

Android pod palbou kyberzločinců

Na Android se počítačoví piráti zaměřují stále častěji. Loni se například objevila podvodná aplikace vydávající se za aktualizaci klienta sociální sítě Facebook. Ta cílila opět na Android. [celá zpráva]

Před tímto nezvaným návštěvníkem v chytrých telefonech varovali zástupci Air Banky: „Pokusy útočníků nás nepřestávají překvapovat. Nově to zkoušejí tak, že vám s pomocí viru zablokují mobilní aplikaci pro přístup na Facebook a nabídnou vám instalaci nové.“

„Pokud se vám něco takového stane, rozhodně nic neinstalujte. Jinak by útočníci mohli získat přístup k vašim ověřovacím SMS, které vám chodí pro potvrzování plateb. Místo toho raději rovnou celý telefon resetujte do továrního nastavení,“ stojí v doporučení banky.

Vhodné je tak používat i na chytrém telefonu nějaký antivirový program.

Reklama

Výběr článků

Načítám