Hlavní obsah

Levné mobily obsahovaly špionážní software, který posílal zprávy do Číny

Novinky, chm

Telefony americké značky Blu, které jsou vyhlášené svou příznivou cenou, obsahovaly špionážní software. Ten posílal obsah zpráv bez vědomí uživatelů do Číny. Upozornil na to server Next Power Up.

Foto: archív výrobce

Smartphony americké společnosti Blu. (Ilustrační foto)

Článek

Na kauzu s předinstalovaným špionážním softwarem upozornil bezpečnostní analytik společnosti Kryptowire. Ten problém s odesíláním dat do Číny objevil náhodou, když si sám pro soukromé účely zakoupil telefon zmiňované značky Blu a začal se zajímat o to, jak a s kým předinstalované aplikace komunikují.

Následná analýza ukázala, že v přístroji je předinstalovaný nezvaný návštěvník, za kterého by se nemuseli stydět ani zběhlí počítačoví piráti. Podle analytika tak přinejmenším 120 tisíc chytrých telefonů značky Blu používaných především v USA posílalo obsah všech SMS zpráv na dva servery v Číně.

Sledování přišlo s aktualizací

Pikantní na tom je, že samotný výrobce skutečně nemusel mít ani ponětí o tom, že se něco takového děje. Přístroje Blu totiž používaly programy od společnosti Adups, jde v podstatě o softwarovou platformu, která slouží k distribuci aktualizací a dalších služeb mezi zákazníky. Právě programové vybavení tohoto výrobce ale posílalo potají data do Číny.

Sledování obsahu zpráv přitom bylo přidáno až při jedné z posledních softwarových aktualizací. Podle vedení Adupsu to bylo kvůli „většímu uživatelskému komfortu zákazníků“. Sledováním obsahu zpráv totiž byl podnik údajně schopen lépe bojovat proti spamu a lépe cílit inzerci tak, aby se uživatelům zobrazovaly skutečně jen relevantní reklamy.

I přes všechna vysvětlení budí sběr dat v USA velké rozpaky. Zástupci společnosti Blu Products, která stojí za stejnojmennými smartphony, se proto podle serveru Next Power Up rozhodli k radikálnímu kroku. Nejprve se zákazníkům omluvili a následně veškerý software od společnosti Adups odstranili.

Vedení Adupsu se údajně zavázalo k tomu, že veškerá data získaná z dotčených telefonů již byla smazána. A tak se uživatelé údajně nemusí obávat, že by data mohla být kýmkoliv zneužita.

A co další výrobci?

Adups nicméně na svých webových stránkách uvádí, že jeho softwarové řešení využívají i další výrobci – dohromady má běžet na více než 700 miliónech chytrých telefonech. Mezi výrobci, kteří s tímto čínským podnikem spolupracovali, má být i Huawei a ZTE.

Zástupci obou zmiňovaných výrobců však spolupráci s Adupsem popřeli. „Společnost Adups není na našem seznamu schválených dodavatelů a nikdy jsme s nimi neprovedli jakoukoli formu obchodu," stojí v oficiálním prohlášení společnosti Huawei.

V současnosti tak není příliš pravděpodobné, že by se celá kauza týkající se předinstalovaných špionážních nástrojů v levných smartphonech s operačním systémem Android týkala tuzemských uživatelů. A to především kvůli tomu, že se telefony společnosti Blu v Česku oficiálně nenabízejí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám