Hlavní obsah

Trojský kůň krade v mobilech informace o kreditních kartách. Útočí i v Česku

Novinky, mif

Národní bezpečnostní tým CSIRT.CZ varoval v úterý před novým trojským koněm, který krade informace o platebních kartách. Zaměřuje se přitom výhradně na chytré telefony s operačním systémem Android. V ohrožení jsou i čeští uživatelé.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Česká republika je na seznamu čtyř zemí, jejichž uživatelé OS Android byli v průběhu uplynulých měsíců nejvíce infikováni trojským koněm, který umožňuje získat administrátorská práva a veškeré informace o zařízení posílat na server,“ uvedl Pavel Bašta, bezpečnostní analytik CSIRT.CZ, který je provozován sdružením CZ.NIC.

Podle něj mohou útočníci snadno získat i informace o platebních kartách. „Při zadání příkazu je tento malware schopen zobrazit falešné okno, které vypadá jako okno aplikace Google Play (oficiální internetový obchod s programy Googlu, pozn. red.) a požadovat informace o kreditní kartě,“ konstatoval Bašta.

Touto cestou mohou celkem snadno připravit počítačoví piráti důvěřivce o peníze.

Hrozba je o to závažnější, že na chytrých telefonech a tabletech nepoužívá většina lidí žádný bezpečnostní software. „Uživatelé tohoto operačního systému by na svých zařízeních určitě měli mít instalovaný anti-malware a dělat pravidelné zálohy,“ podotkl bezpečnostní analytik CSIRT.CZ.

Škodlivých kódů pro mobily přibývá

Nárůst mobilních hrozeb je v posledních měsících stále patrnější. „V únoru se vůbec poprvé dostal do Top 10 škodlivých kódů mobilní malware, v březnu trend pokračoval,“ podotkl David Řeháček, bezpečnostní odborník ze společnosti Check Point.

Podle něj dělá bezpečnostním expertům v současnosti velké vrásky na čele především hrozba zvaná HummingBad. [celá zpráva]

HummingBad se může šířit jako příloha nevyžádaného e-mailu, stejně tak ale může číhat na podvodných webech. Na smartphonech s operačním systémem Android vytváří trvalý rootkit, může se tedy v zařízení maskovat, což velmi znesnadňuje možnost jeho odhalení na napadeném zařízení. Ve chvíli, kdy se HummingBad na mobilním zařízení zahnízdí, začne dál škodit.

Reklama

Výběr článků

Načítám