Hlavní obsah

Internetem kolují tisíce virů, stále více jich cílí na chytré telefony a tablety

Novinky, chm

V současnosti internetem koluje několik tisíc virů. Při jejich šíření se přitom počítačoví piráti stále častěji zaměřují na mobilní zařízení, tedy na smartphony a tablety. Vyplývá to z analýzy bezpečnostní společnosti Check Point.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

„V průběhu března jsme identifikovali více než 1300 různých malwarových rodin, což je drobný pokles oproti předchozímu měsíci. To ovšem neznamená, že by byl březen bezpečnějším měsícem, jen to ukazuje na skutečnost, že kyberzločinci nemusí vyvíjet zcela nový malware pro útočné aktivity,“ uvedl David Řeháček, bezpečnostní odborník ze společnosti Check Point.

Označení malwarová rodina výzkumníci používají pro pojmenování různých škodlivých kódů, které však mají stejný základ. Například vyděračské viry z rodiny ransomware, které zašifrují data na pevném disku a za jejich odemčení požadují výkupné, tvoří pouze jednu „rodinu“. Různě upravených ransomwarů přitom kolují internetem stovky.

Rodin je tedy skutečně „pouze“ 1300, ve skutečnosti se ale aktuální hrozby počítají na tisíce. Klidně i jen drobnou úpravou části zdrojového kódu si totiž kyberzločinci zpravidla zajistí, že již nahlášená a známá počítačová hrozba je najednou úplně nová – většina antivirů je pak na takové hrozby minimálně v prvních dnech jejich rozšíření krátká.

Nárůst mobilních hrozeb

Patrný je nárůst mobilních hrozeb, škodlivé kódy se tedy častěji zaměřují na chytré telefony a tablety. „V únoru se vůbec poprvé dostal do Top 10 škodlivých kódů mobilní malware, v březnu trend pokračoval,“ podotkl Řeháček s tím, že bezpečnostním expertům v současnosti dělá velké vrásky na čele především hrozba zvaná HummingBad. Právě ta se dostala mezi deset nejrozšířenějších virových nákaz. [celá zpráva]

HummingBad se může šířit jako příloha nevyžádaného e-mailu, stejně tak ale může číhat na podvodných webech. Na smartphonech s operačním systémem Android vytváří trvalý rootkit, může se tedy v zařízení maskovat, což velmi znesnadňuje možnost jeho odhalení na napadeném zařízení. Ve chvíli, kdy se HummingBad na mobilním zařízení zahnízdí, začne dál škodit.

„Instaluje podvodné aplikace a umožňuje další škodlivé aktivity, jako jsou například instalace keyloggerů, krádeže přihlašovacích údajů a obcházení šifrování e-mailů pro lepší zachycení podnikových dat,“ konstatoval Řeháček.

Jinými slovy počítačoví piráti převezmou nad napadeným přístrojem naprostou kontrolu. Mohou jen vyčkávat a sledovat aktivitu uživatele, stejně tak ale dovedou odchytávat zprávy týkající se internetového bankovnictví. Teoreticky tedy mohou uživatele připravit o peníze.

Zaměřují se na Android

Také další dvě hrozby, které patřily v březnu k těm nejrozšířenějším, cílily na chytré telefony a počítačové tablety. Konkrétně na modely s operačním systémem Android.

Jedním z nich je například AndroRAT, který se dokáže navázat na nějakou legitimní aplikaci. Do mobilního zařízení se tak často dostane bez vědomí uživatele. Ten si jej stáhne zpravidla z neoficiálních internetových obchodů s nějakým jiným programem. Pak už nic nebrání útočníkům, aby převzali plnou kontrolu nad napadeným strojem.

Na pozoru by se měli uživatelé mít i před hrozbou zvanou Iop. „Tento malware instaluje aplikace a zobrazuje nadměrné množství reklam. Množství reklamy a nainstalovaných aplikací neumožňuje uživateli používat přístroj jako obvykle,“ uzavřel Řeháček.

Na Android se počítačoví piráti nezaměřují náhodou. Tato mobilní platforma je aktuálně nejrozšířenější, a tak mají kyberzločinci větší šance, že budou při útocích úspěšní.

Reklama

Výběr článků

Načítám