Hlavní obsah

Škodlivý kód cílí na mobily, šíří se jako lavina

Novinky, chm

Doslova jako lavina se v posledních týdnech začal šířit internetem nový škodlivý kód zvaný HummingBad, který se zaměřuje na chytré telefony s operačním systémem Android. Když se virus v mobilním přístroji zabydlí, převezme nad ním absolutní kontrolu. Před hrozbou varovali bezpečnostní analytici společnosti Check Point.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Ilustrační foto

Článek

HummingBad se může šířit jako příloha nevyžádaného e-mailu, stejně tak může číhat na podvodných webech. „Tento malware se zaměřuje na zařízení se systémem Android. Vytváří trvalý rootkit na zařízení,“ upozornil David Řeháček, bezpečnostní odborník ze společnosti Check Point.

Právě zmiňovaný rootkit, tedy schopnost viru se v zařízení maskovat, velmi znesnadňuje možnost jeho odhalení na napadeném zařízení. Ve chvíli, kdy se HummingBad na mobilním zařízení zahnízdí, začne dál škodit. „Instaluje podvodné aplikace a umožňuje další škodlivé aktivity, jako například instalace keyloggerů, krádeže přihlašovacích údajů a obcházení šifrování e-mailů pro lepší zachycení podnikových dat,“ konstatoval Řeháček.

Ukazuje to na velmi rychlý růst útoků na mobilní zařízení se systémem Android.
bezpečnostní odborník David Řeháček

Jinými slovy počítačoví piráti převezmou nad napadeným přístrojem naprostou kontrolu. Mohou jen vyčkávat a sledovat aktivitu uživatele, stejně tak ale dovedou odchytávat zprávy týkající se internetového bankovnictví. Teoreticky tedy mohou uživatele připravit o peníze.

Bezpečnostní experti bijí na poplach především proto, že nový mobilní virus se šíří neskutečně rychle. „V únoru se vůbec poprvé dostal do Top 10 škodlivých kódů mobilní malware, v březnu trend pokračoval a HummingBad byl šestým nejčastějším malwarovým útokem na světě,“ podotkl Řeháček.

„Přestože byl HummingBad objeven výzkumníky společnosti Check Point až v únoru. Ukazuje to na velmi rychlý růst útoků na mobilní zařízení se systémem Android,“ uzavřel bezpečnostní odborník.

Android pod palbou kyberzločinců

Na zmiňovanou mobilní platformu od společnosti Google se skutečně počítačoví piráti zaměřují stále častěji. Zkraje dubna se například objevila podvodná aplikace vydávající se za aktualizaci klienta sociální sítě Facebook. Ta cílila opět na Android. [celá zpráva]

Před tímto nezvaným návštěvníkem v chytrých telefonech varovali zástupci Air Banky: „Pokusy útočníků nás nepřestávají překvapovat. Nově to zkoušejí tak, že vám s pomocí viru zablokují mobilní aplikaci pro přístup na Facebook a nabídnou vám instalaci nové.“

„Pokud se vám něco takového stane, rozhodně nic neinstalujte. Jinak by útočníci mohli získat přístup k vašim ověřovacím SMS, které vám chodí pro potvrzování plateb. Místo toho raději rovnou celý telefon resetujte do továrního nastavení,“ stojí v doporučení banky.

Reklama

Výběr článků

Načítám