Hlavní obsah

Nebezpečný trojský kůň číhá na lechtivých webech. Chce ukrást úspory

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chytré telefony a počítačové tablety se těší rok od roku větší popularitě, řada uživatelů je používá nejen k přístupu na internet, ale také ke sledování filmů a dalších videí. A právě toho se snaží zneužít počítačoví piráti, kteří za aktualizaci populárního přehrávače Flash Player maskují trojského koně.

Foto: Profimedia.cz

Trojský kůň Marcher dokáže majitele chytrých telefonů a počítačových tabletů připravit o peníze. (Ilustrační foto)

Článek

Nezvaný návštěvník se jmenuje Marcher a zpravidla se ukrývá na webech s erotickým obsahem. Útok přitom probíhá prakticky vždy stejně. Ve chvíli, kdy se uživatel pokusí spustit video, je vyzván k aktualizaci Flash Playeru, místo ní si přitom do svého přístroje stáhne trojského koně.

Právě na pornostránkách se ukrývá Marcher nejčastěji. Stejným způsobem ale může být šířen také prostřednictvím webů pro sledování virálních videí a pro šíření nelegálních kopií nejrůznějších filmů a seriálů.

Odkazy na falešné weby jsou přitom často šířeny prostřednictvím nevyžádaných e-mailů, stejně tak ale mohou přijít na smartphone pomocí SMS zprávy.

Cílí na Android

Bezpečnostní experti ze společnosti Zscaler doposud zachytili tohoto trojského koně na zařízeních s operačním systémem Android. Není ale vyloučeno, že se bude vyskytovat také na počítačových tabletech a chytrých telefonech postavených na jiných platformách.

Uživatelé si přitom ani nevšimnou, že bylo jejich zařízení infikované, protože trojský kůň vlastně na první pohled nic nedělá a jen vyčkává na svou příležitost. Pokud se uživatel bude prostřednictvím oficiální aplikace Google Play snažit stáhnout nějakou aplikaci, vyskočí mu falešné okno se žádostí o vložení platební karty.

Problém je v tom, že Macher se takto dokáže navázat i na skutečně legitimní aplikace, které žádný škodlivý kód neobsahují. Stačí mu k tomu, aby vytvořil podvodnou stránku s žádostí o vložení údajů platební karty. Když to uživatelé udělají, dají tím podvodníkům přímou vstupenku ke svému bankovnímu účtu.

Obejde i potvrzovací SMS zprávy

Není bez zajímavosti, že tento zákeřný trojský kůň dokáže uživatele sám vyzvat k tomu, aby nějakou aplikaci nainstaloval. Odkaz na stažení může přijít například formou MMS zprávy, tu přitom vytvoří sám Macher. Doporučení na instalaci může být směřováno opět na legitimní program, nezvaný návštěvník se opět snaží pouze vylákat bezpečnostní údaje ke kartě.

Pokud se Macher uhnízdí v chytrém telefonu, dokáže odchytávat i potvrzovací SMS zprávy, které mohou být požadovány při některých on-line transakcích.

První verze trojského koně Macher byla odhalena už v roce 2013. Od té doby jej ale počítačoví piráti neustále vylepšovali až do aktuální podoby, která terorizuje uživatele chytrých telefonů a počítačových tabletů s operačním systémem Android.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám