Hlavní obsah

Internet může být velmi nebezpečné hřiště, ukazuje kniha Bezpečně n@ internetu

Novinky, mif

Základní bezpečnostní pravidla by mělo znát každé dítě, které se pohybuje na internetu. Celosvětová počítačová síť se totiž v opačném případě může proměnit ve velmi nebezpečné hřiště. Na nástrahy číhající na internetu upozorňuje nová kniha Bezpečně n@ internetu, která je společným dílem autora projektu Seznam se bezpečně! Martina Kožíška a Václava Píseckého z Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy.

Foto: Seznam.cz

Autoři knihy Bezpečně n@ internetu Martin Kožíšek (vlevo) a Václav Písecký (vpravo) společně s moderátorem Petrem Vackem (uprostřed).

Článek

Kniha měla svůj křest v úterý v pražském Studiu Ypsilon, kde ukázky z ní předčítali Braňo Holiček, herec a režisér divadelního představení #jsi_user, a zpěvák Ben Cristovao. Ten je podepsán pod hudbou filmu Seznam se bezpečně! 3 a věnuje se přednáškám na školách o bezpečnosti v kyberprostoru. Akci moderoval Petr Vacek.

Publikace o 176 stranách si klade za cíl seznámit čtenáře se vším, co potřebují znát pro to, aby se v prostředí kyberprostoru dokázali pohybovat bezpečně. „Stejně jako v reálném životě i v online světě je nutné si uvědomit, že na internetu číhají hrozby, před kterými je nutné se chránit. Kniha Bezpečně n@ internetu se jim věnuje srozumitelnou a čtivou formou prostřednictvím příběhů, kterým se oba autoři během svého profesního života věnovali,“ uvedla Táňa Lálová, PR specialistka společnosti Seznam.cz.

Foto: Seznam.cz

Kniha Bezpečně n@ internetu

Podle ní v knížce nechybějí ani praktické rady, jak sebe a děti chránit v rizikových situacích. „Proto by neměla chybět v knihovnách rodičů, prarodičů i samotných dětí a v neposlední řadě pedagogických pracovníků. Všem kniha jasně ukazuje, že zásady bezpečného chování ve světě online nejsou samoúčelné a zbytečné,“ doplnila Lálová.

„Účelem této publikace však není odradit od užívání internetu. Musíme si uvědomit, že internet není hrozba, ale úžasný zdroj informací, zábavy a určitý druh odreagování, který denně využíváme a využívat budeme. A pokud ne my, tak jistě naše děti,“ uvedla autorka předmluvy ke knize Helena Kratochvílová.

Foto: Seznam.cz

Ukázky z knihy četli Ben Cristovao a Braňo Holiček (vpravo).

Kožíšek již dříve upozornil na to, že velmi důležitá je prevence. Kvůli tomu se koneckonců věnuje projektu Seznam se bezpečně! Jde o trilogii filmů, která vznikala už od roku 2009.

Trilogie Seznam se bezpečně!

Trilogie filmů Seznam se bezpečně!, za kterými stojí společnost Seznam.cz, upozorňuje na nástrahy číhající na internetu.

První dva díly byly postaveny na reálných příbězích. V jednom z nich se například představil 14letý David, který se spřátelil na internetu s neznámým dospělým mužem. Ten mu nabízel dvoutisícovou úplatu za to, že mu pošle fotky a video s obnaženým tělem. Zachycen je i rozhovor s pedofilem Miroslavem či 16letým Patrikem, který se živil jako dětský prostitut. [celá zpráva]

Třetí díl pojednává o kauze skautských vedoucích z Ústí nad Labem, kteří vydírali intimními snímky děti na internetu a na čtyři desítky jich pohlavně zneužili.

Jednou z ústředních postav filmu je odsouzený skautský vedoucí Martin Mertl, který před kamerou popsal, jak útoky probíhaly. Exkluzivně Novinkám již sám dříve popsal, že v celé kauze byl hlavním pachatelem. [celá zpráva]

Celou trilogii Seznam se bezpečně! můžete sledovat na stránkách www.seznamsebezpecne.cz.

„Vyhlásil jsem nulovou toleranci všem, kdo na internetu podvádějí, manipulují či zneužívají, a snažím se, aby se mluvilo o tématech jako šikana, vydírání, stalking či podvody. Budu rád, pokud se najde třeba jen jeden jediný člověk, jemuž tato kniha dokáže pomoci. Není lepšího pocitu, než když můžete něco změnit k lepšímu a uděláte to,“ konstatoval Kožíšek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám