Hlavní obsah

Nové bankomaty nepotřebují karty, vystačí si s mobilem

Novinky, ort

Velkým bankám již patrně došla trpělivost s podvodníky, kteří na jejich bankomaty montují nejrůznější skimmovací zařízení. Prostřednictvím nich dokážou zkopírovat platební kartu včetně všech bezpečnostních prvků a vysát lidem účty. V USA se tak začínají nově rozmáhat bankomaty, jež karty vůbec nepotřebují. Peníze se vybírají pomocí mobilu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Konec platebních karet? V USA jsou hitem bankomaty pro mobily.

Článek

Jak upozornil Národní bezpečnostní tým CSIRT, který je provozován sdružením CZ.NIC, nahrazení karty mobilem je vcelku logickým bezpečnostním krokem. „Banky tím reagují na vysoké ztráty způsobené tzv. skimmingem, tedy odcizením autentizačních údajů platebních karet,“ uvedl bezpečnostní analytik Pavel Bašta z týmu CSIRT.

„Nové bankomaty jsou zvláštní tím, že nemají štěrbinu pro vložení platební karty, místo které disponují čtečkami pro mobilní technologie umožňující autentizaci pomocí aplikace v chytrém telefonu,“ doplnil Bašta.

Bezkartové bankomaty od banky Chase

Nové bankomaty podle serveru Tech Times dovolují používat nové platební metody, jako je například Apple Pay či Samsung Pay. V USA se pro jejich instalaci rozhodlo již tucet finančních institucí, jako jsou například Bank of America, Wells Fargo či Chase.

Jen během ledna a února bylo nainstalováno několik stovek nových bankomatů. Během nadcházejících 18 měsíců jich chtějí banky po USA rozmístit na 80 000.

Bezpečnější a pohodlnější transakce

Podle bezpečnostních expertů představují nové bezkartové bankomaty rychlejší a bezpečnější transakce. Zároveň jsou pro uživatele pohodlnější, protože při výběru nemusejí myslet na to, jestli mají zrovna u sebe kartu. Naopak mobil nosí většina lidí neustále u sebe.

Bezkartové bankomaty od Bank of America

Doposud bylo s chytrými telefony možné platit tak maximálně v obchodech. Vybírat skutečné peníze z bankomatů je ale možné až nyní.

Patrně i proto zahraniční média popisují novou technologii jako jedno z nejlepších vylepšení bankovních služeb v letošním roce. A podle pochvalných reakcí uživatelů, kteří si měli možnost již nové bankomaty vyzkoušet, tomu tak skutečně bude.

Je ale patrně jen otázkou času, než kybernetické podsvětí přijde na nový způsob, jak obelstít i tento systém.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám