Hlavní obsah

Masivní DDoS útok vyřadil internetové bankovnictví britské HSBC

Novinky, Jan Potůček, eset.cz

Dva dny trvalo největší evropské bance, než znovu zprovoznila osobní internetové bankovnictví. Pachatel dosud nebyl odhalen.

Foto: shutterstock.com

Ilustrační foto

Článek

Tisíce zákazníků britské pobočky světové banky HSBC se nemohly během víkendu dostat prostřednictvím internetu ke svým osobním účtům. Internetové bankovnictví HSBC zkolabovalo pod náporem masivního DDoS útoku, při kterém na stránky přicházely tisíce a miliony požadavků z řady počítačů po celém světě, jež zcela vyřadily web z provozu.

Odstávka systému trvala dva dny, po které nebylo možné zadávat platby online. Útok byl načasovaný na dobu, kdy řada Britů podává daňové přiznání za loňský rok. Banka kvůli tomu čelila kritice rozzuřených nespokojených klientů, kteří si často nebrali servítky a zaplavili její profil na Facebooku řadou nadávek.

Jde o druhý velký výpadek v jediném měsíci.

I když se bance podařilo online bankovnictví po víkendovém výpadku zprovoznit, stále ještě nefunguje na sto procent. „Internetové a mobilní služby HSBC jsou částečně funkční, nadále ale pracujeme na obnovení kompletního servisu,“ ujistil zákazníky provozní ředitel britské pobočky HSBC John Hackett. Banka se nechala slyšet, že „úspěšně ochránila“ své systémy před DDoS útokem, ale čelí další vlně útoků, kvůli nimž nemůže zcela obnovit všechny své služby.

Pro britskou HSBC jde o druhý velký výpadek v jediném měsíci: začátkem ledna se tisíce klientů banky nemohly dostat ke svým účtům přes internet kvůli výpadku elektrického proudu.

Opakované kolapsy bankovních systémů nenechávají chladnými britské zákonodárce.

Konzervativní předseda finančního výboru dolní sněmovny britského parlamentu Andrew Tyrie vyzývá k urychlenému řešení situace. „Banky zkrátka nejsou na takovéto případy připraveny. Ohrožuje to nejen je, ale i celé hospodářství a tím se vystavujeme riziku selhání celého systému,“ varoval Tyrie. Mluvčí HSBC ujistil, že víkendový výpadek internetových služeb nevedl k žádným reálným škodám na zákaznických účtech.

Finanční kriminalita přijde britskou státní kasu na 52 miliard liber ročně.

„Známe případy, kdy DDoS útoky proti bankám plnily funkci jakési kouřové clony a kryly další zločinné aktivity, jako jsou kybernetické loupeže, převody velkého objemu peněz nebo krádeže a pozměňování dat klientů,“ upozornil Robert Capps, viceprezident pro rozvoj společnosti NuData Security.

Co je DDoS

Útok DDoS (Distributed Denial of Service) má vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server.

Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Finanční kriminalita přijde britskou státní kasu na 52 miliard liber ročně (1,85 bilionu korun). Podle inspektora Jamese Phipsona z londýnského policejního ředitelství pro vyšetřování hospodářské kriminality odhalování pachatelů ztěžuje fakt, že nahlášeno bývá jen asi 12 procent případů počítačové kriminality. Případ HSBC policie stále vyšetřuje, viník však uniká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám