Hlavní obsah

25 nejhloupějších hesel na internetu

Novinky, ort

Počítačový svět by bez hesel a nejrůznějších číselných kódů snad ani nemohl existovat. Bez nich bychom totiž nebyli schopni chránit peníze v internetovém bankovnictví, zprávy v e-mailu či důvěrné dokumenty v počítačích. Celá řada lidí ale stále důležitost hesel podceňuje, jak ukazuje nová statistika společnosti Splash Data.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Společnost Splash Data vytváří pravidelně každý rok žebříček nejpoužívanějších hesel na internetu. Jak je získává? Bezpečnostní experti pravidelně procházejí hackerské seznamy s ukradenými přístupovými údaji.

Jen v uplynulých 12 měsících se jim podařily díky tomu nasbírat více než dva milióny uživatelských hesel, která lidé používali ke svým internetovým účtům.

Zmiňované seznamy si počítačoví piráti často vyměňují mezi sebou prostřednictvím P2P sítí, případně je na webu zveřejňují, aby ukázali, jak zruční ve svém řemesle jsou. Ta nejpoužívanější hesla jsou logicky také nejsnáze odhalitelná, protože je kyberzločinci zpravidla zkoušejí jako první.

Používat sportovní termíny a hesla inspirující se v aktuální pop kultuře není také dobrý nápad.
Morgan Slain ze společnosti SplashData

Používat některá z níže uvedených 25 nejrozšířenějších hesel tedy rozhodně není moudré. „Ze získaných dat je vidět u mnoha lidí úsilí, že se snaží svá hesla zkvalitnit. I když používají více znaků, stále jsou tato delší hesla založena na jednoduchých vzorcích, kvůli čemuž se rozhodně nedají označit za bezpečná,“ uvedl Morgan Slain, generální ředitel společnosti SplashData.

„Jak je vidět ze seznamu, používat sportovní termíny a hesla inspirující se v aktuální pop kultuře není také dobrý nápad. Věříme, že zveřejňování těchto seznamů lidi inspiruje k větší obezřetnosti při chránění svých dat v počítačovém světě,“ dodal Slain s tím, že mezi hesly se objevily termíny, jako je football či starwars.

Podceňovat hesla nejen na internetu se zkrátka nemusí vyplatit. Zpravidla jsou totiž první linií účinné ochrany před odcizením citlivých osobních dat, například pro on-line bankovnictví nebo platby na internetu. S rozšířením notebooků, tabletů a chytrých telefonů navíc lidé provádějí peněžní transakce on-line stále častěji.

Nejrozšířenější hesla na internetu za rok 2015
1 - 123456
2 - password
3 - 12345678
4 - qwerty
5 - 12345
6 - 123456789
7 - football
8 - 1234
9 - 1234567
10 - baseball
11 - welcome
12 - 1234567890
13 - abc123
14 - 111111
15 - 1qaz2wsx
16 - dragon
17 - master
18 - monkey
19 - letmein
20 - login
21 - princess
22 - qwertyuiop
23 - solo
24 - passw0rd
25 - starwars

Čtyřmístný kód rozlouskne PC za 1,5 minuty

Odborníci odolnost jednoduchých hesel testovali už před časem se středně výkonnou sestavou v hodnotě 28 000 korun. Za deset hodin se jim podařilo s volně dostupnými aplikacemi bez velkých obtíží prolomit 200 tisíc hesel.

Složitější je pro počítačové piráty prolamovat delší hesla. Například čtyřmístný kód složený jen z malých písmen abecedy zvládne průměrná sestava rozlousknout za 1,5 minuty. Na osmimístné heslo však již potřebuje 2,5 hodiny. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám