Hlavní obsah

Anonymous hrozí Turecku kyberútoky, pokud bude kupovat ropu od Islámského státu

Novinky, Jan Potůček, eset.cz

Turecká média spekulují, že za útoky na internetové stránky ministerstev a bank nestojí skupina Anonymous, ale Rusko, které se mstí za sestřelení stíhačky u syrsko-turecké hranice.

Foto: flickr.com

Ilustrační foto

Článek

Zvýšená bezpečnostní opatření po vlně útoků na vládní internetové stránky a weby některých bank oznámilo Turecko. Oficiální turecké úřady se staly terčem hackerů minulý týden a krátce poté hackerská skupina Anonymous pohrozila turecké vládě odvetou za to, že údajně kupuje ropu od Islámského státu (ISIS), čímž má finančně podporovat tuto teroristickou organizaci.

Turecko toto nařčení, které poprvé veřejně pronesl ruský prezident Vladimir Putin po sestřelení ruské stíhačky tureckou protileteckou obranou, vehementně popírá a zásadně posílí ochranu svého kyberprostoru, oznámil podle světových agentur Ibrahim Kalin, mluvčí tureckého prezidenta  Recepa Tayyipa Erdogana.

Média spekulují o tom, že za útoky stojí Rusko

„Počítačové útoky byly úspěšně odraženy, pokusy vyvolat chaos selhaly,“ prohlásil mluvčí hlavy státu.

Turecká média spekulují o tom, že za napadením oficiálních internetových stránek nestojí skupina Anonymous, nýbrž Rusko, které se tak mstí za sestřelené letadlo. Anonymous však svoje varování zveřejnili prostřednictvím videovzkazu na světovém portálu YouTube.

Pokud nepřestanete podporovat ISIS, budeme i nadále útočit na váš internet.
Anonymous

„Milá turecká vládo,“ říká v něm jeden z mluvčích skupiny, „jak už mnozí z nás slyšeli, Turecko podporuje ISIS nákupem ropy a léčbou jejich bojovníků. Nehodláme to akceptovat. Pokud nepřestanete podporovat ISIS, budeme i nadále útočit na váš internet, vaše banky a vládní weby.“

Útoky mohou pokračovat

Skupina pohrozila, že se zaměří na letiště, vojenská zařízení a celkovou infrastrukturu internetového připojení, a to jak u státních institucí, tak soukromých firem.

Nevládní organizace Nic.tr, která analyzovala kybernetické útoky z minulého týdne, soudí, že přišly přímo z Turecka. Hlavním efektem bylo zásadní zpomalení odezvy webových stránek na doméně .tr u ministerstev, bank a několika státních podniků. Turecký ministr dopravy a komunikace Binali Yildirim označil útoky za „vážné“ a dosavadní bezpečnostní opatření země před kybernetickými hrozbami za „nedostatečné“.

Hackerská skupina Anonymous již před měsícem pohrozila ISIS, že pronikne do jejich databází a začne zveřejňovat jména a osobní údaje jeho bojovníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám