Hlavní obsah

S nebezpečnými chybami se roztrhl pytel. Záplatuje Microsoft i Apple

Novinky, ort

Desítky bezpečnostních chyb ohrožují uživatele softwarových produktů od Applu i Microsoftu. Trhliny byly objeveny také v aplikaci Adobe Flash Player, kterou používají k přehrávání videí na internetu desítky miliónů lidí po celém světě. Záplaty chyb jsou však již k dispozici.

Foto: Archiv, Právo

Článek

Více než pět desítek bezpečnostních chyb bylo objeveno v operačním systému OS X El Capitan. Prakticky stejné množství trhlin se ukrývá také v populární mobilní platformě iOS, kterou používají chytré telefony iPhone a počítačové tablety iPad.

Pro všechny výše uvedené bezpečnostní problémy již společnost Apple vydala aktualizace. To platí také o několika chybách, které byly objeveny v dalších aplikacích tohoto amerického počítačového gigantu, jako jsou Xcode, watchOS a tvOS.

Opravy byly vydány také pro více než sedm desítek chyb v operačním systému Windows. Desítky dalších trhlin byly odhaleny ve webových prohlížečích Internet Explorer a Microsoft Edge, ale také například v kancelářském balíku Office.

Kybernetičtí nájezdníci mohou chyby zneužít

Některé z chyb označili tvůrci za kritické. Kybernetický nájezdník je tak může zneužít k tomu, aby na napadeném stroji spustil libovolný škodlivý kód. Na cizí počítač tak může propašovat klidně nezvaného návštěvníka, který bude odchytávat každý stisk kláves. Relativně snadno pak získá všechna přístupová hesla uživatele.

Hackeři mohou zneužít také chyby ve Flash Playeru. Právě tento populární přehrávač on-line videí je v počtu objevených trhlin naprostý rekordman – nalezeno jich bylo bezmála osm desítek. Záplaty jsou naštěstí také již k dispozici.

Opravy bezpečnostních chyb všech tří výrobců je možné stahovat prostřednictvím automatických aktualizací, v některých případech jsou k dispozici také přímo na stránkách daných společností.

Reklama

Výběr článků

Načítám