Hlavní obsah

Kyberzločinci zneužívají chybu ve Flash Playeru

Novinky, ort

Společnost Adobe vydala tento týden aktualizaci programu Flash Player, která opravuje hned několik dříve objevených chyb. Prakticky bezprostředně po vydání se ale ukázalo, že tato aplikace obsahuje další vážnou trhlinu. Tu už dokonce začali zneužívat počítačoví piráti.

Článek

„V současné záplatované verzi programu Adobe Flash byla nalezena nová zranitelnost nultého dne, aktuálně exploitovaná na internetu ruskou hackerskou skupinou Pawn Storm,“ varoval analytik Pavel Bašta z Národního bezpečnostního týmu CSIRT, který je provozován sdružením CZ.NIC.

To jinými slovy znamená, že internetem již kolují škodlivé kódy, které čerstvě nalezenou trhlinu zneužívají. Nezvaní návštěvníci jsou šířeni prostřednictvím nevyžádaných e-mailů a zpráv na sociálních sítích. Do počítačů se dostávají tak, že uživatel klikne na falešný odkaz, prostřednictvím kterého se pak do počítače stáhne záškodník.

Uživatelé by měli Adobe Flash raději vypnout nebo úplně odinstalovat.
analytik Pavel Bašta z týmu CSIRT

Zájem ze strany kyberzločinců je vcelku pochopitelný. Flash Player totiž používají k přehrávání videí na internetu desítky miliónů lidí po celém světě. Prostřednictvím chyby se mohou teoreticky dostat na většinu těchto strojů.

Záplata trhliny totiž bohužel zatím není k dispozici. „Vzhledem k momentální nedostupnosti záplaty by měli uživatelé Adobe Flash raději vypnout nebo úplně odinstalovat,“ poradil Bašta.

Nová zranitelnost byla objevena jen pár týdnů poté, co se ukázalo, že je Flash Player děravý jako ementál. Na konci září totiž vývojáři opravili více než dvě desítky bezpečnostních chyb. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám