Hlavní obsah

Podíl spamu je na historickém minimu

Podíl nevyžádaných zpráv na celkovém objemu elektronické pošty ve světě v červnu klesl na méně než polovinu, a dostal se tak na nejnižší úroveň za posledních 12 let. Vyplývá to z údajů výrobce antivirových programů Symantec.

Foto: Profimedia.cz

Mezi nejoblíbenější témata spammerů již tradičně patřily nejrůznější slevové nabídky, stejně jako informace o výhrách a tragických událostech.

Článek

Takzvaný spam v červnu tvořil 49,7 procenta z miliard e-mailů monitorovaných firmou Symantec. Jeho podíl se tak poprvé od roku 2003 dostal pod 50 procent. Tento pokles podle serveru BBC naznačuje, že kybernetičtí zločinci hledají nové způsoby, jak připravit lidi pomocí internetu o peníze.

Symantec uvedl, že k poklesu spamování přispěly kroky proti zločineckým sítím, které nevyžádanou poštu rozesílaly. Dodal však, že současně vzrostla tvorba takzvaného malwaru. To je souhrnné označení pro viry, trojské koně a další škodlivé počítačové programy.

Slevové nabídky i výhry

Mezi nejoblíbenější témata spammerů již tradičně patřily nejrůznější slevové nabídky, stejně jako informace o výhrách a tragických událostech.

Analytik Andrew Conway ze společnosti Cloudmark upozornil, že v boji proti spamu je třeba pokračovat. "Spammeři stále přicházejí s novými technikami, kterým musíme čelit, a bylo by příliš sebevědomé vyhlašovat vítězství," řekl.

Pokud nevíte, od koho e-mail je, nikdy nestahujte jeho přílohu a neklikejte na žádné odkazy. Pozor je nutné dávat na zprávy, v nichž odesílatel požaduje, abyste se přihlásili na nějakou webovou stránku a aktualizovali informace o svém účtu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám