Hlavní obsah

Český kyberprostor bude chránit víc bezpečnostních expertů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Národní centrum kybernetické bezpečnosti (NCKB) v příštích třech letech přijme 24 dalších lidí. Dostane také o 50 miliónů korun ročně navíc. Vyplývá to z návrhu Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ), který ve středu schválila vláda. NBÚ požadoval pro centrum více lidí a peněz, aby mohl plnit své úkoly vyplývající z Národní strategie kybernetické bezpečnosti. Podle dostupných informací loňský rozpočet centra činil 60 miliónů korun.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Posílení kapacity Národního bezpečnostního úřadu v letech 2016–2018 je reakcí na výzvy z oblasti kybernetické bezpečnosti, kterým Česká republika dnes čelí. Vyplývá ze zákonné povinnosti a z úkolů Národní strategie kybernetické bezpečnosti i navazujícího akčního plánu, schválených v uplynulých měsících, informoval Radek Holý z NBÚ.

Uvedl, že ČR musí odpovídajícím způsobem reagovat na zvyšující se aktivitu v kyberprostoru ze strany některých států a minimalizovat riziko úniku strategických či jinak citlivých informací jak u státu, tak i u významných podnikatelských subjektů. NCKB jako součást NBÚ potřebuje rovněž disponovat nejnovějšími technologiemi a nástroji pro zvládání kybernetických bezpečnostních incidentů, sdělil Holý.

Zkoumání digitálních stop a krizové plánování

Stávající rozpočet a počet pracovníků NCKB neumožňují podle Holého řádné plnění všech uložených agend. Návrh proto počítá s vytvořením 24 nových tabulkových míst, po osmi v každém z příštích let. Nové posily budou zejména pracovat na určování kritické informační infrastruktury nebo se podílet na vývoji automatizovaného testování nových vzorků škodlivého kódu, tzv. malwaru.

Mají také spolupracovat s ostatními institucemi, zejména s vysokými školami, na vzdělávacích projektech a přípravě vzdělávacích programů a materiálů v oblasti kybernetické bezpečnosti. Mezi agendy patří také spolupráce s policií a státními zástupci na řešení trestných činů, která vyžaduje zkoumání digitálních stop nebo vytvoření krizových plánů pro rozsáhlé kybernetické incidenty.

Úlohou NCKB je koordinace spolupráce při předcházení kybernetickým útokům i při návrhu a přijímání opatření při řešení incidentů. Úkoly stanovil tomuto centru loni přijatý zákon o kybernetické bezpečnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám