Hlavní obsah

Obrana už nestačí. Pentagon počítá s útočnými kybernetickými operacemi

– Washington

Nová strategie americké armády na kybernetickém bitevním poli poprvé veřejně počítá s útočnými operacemi zaměřenými na poškození počítačové infrastruktury protivníka. Třiatřicetistránková studie podle agentury Reuters připouští, že armáda by měla být schopna „prostřednictvím kybernetických operací poškodit velitelské a řídící cíle protivníka, jeho významnou infrastrukturu a zbraňové systémy”.

Foto: Yuriko K Nakao, Reuters

Ministr obrany USA Ashton Carter

Článek

Text s popisem nových forem kybernetického boje se ve čtvrtek dostal do rukou americkým novinářům ještě před oficiálním zveřejněním. Strategie je svého druhu už druhá, dřívější platila od roku 2011. Ta se ale o ofenzivním charakteru kybernetických operací příliš nezmiňovala, i když potichu se o nich mluvilo. Nová strategie se týká i hackerských útoků z Ruska a Číny proti americkým společnostem a vládním agenturám.

Byl to jen jeden útok, bojím se toho, co nevíme
šéf Pentagonu Ashton Carter

Ministr obrany USA Ashton Carter zároveň poprvé oznámil, že Pentagon letos odhalil útok ruských hackerů na blíže neupřesněnou armádní počítačovou síť. Během 24 hodin byl podle ministra útok odhalen a odvrácen. To podle Cartera potvrzuje, že ministerstvo se v počítačové obraně vydalo správným směrem. „Byl to ale jen jeden útok, bojím se toho, co nevíme,“ upozornil šéf Pentagonu.

Ministr Carter je nyní v technologickém centru v Silicon Valley a snaží se získat počítačové odborníky pro podporu svých plánů. Podle agentury AP ale naráží na posluchače, kteří jsou vůči vládní politice podezíraví a snaží se spíš chránit své firmy a své soukromí. Jejich hrdinou je špionážní „zrádce“ Edward Snowden.

Útoky na americké cíle nejsou jen prací obávaných ruských hackerů, protože kybernetický bojový útvar už působí i v ruské armádě. Podle mlhavých zpráv moskevského tisku vznikl zřejmě během loňského roku a jedna z jeho jednotek působí i na okupovaném ukrajinském Krymu.

Ruské ministerstvo obrany zdůrazňuje obranný charakter výcviku armádních specialistů, jehož cílem je prý zdokonalení ochrany před kybernetickými útoky protivníka na armádní velitelské sítě.

Čína má Velké dělo

Počítačovou velmocí se pomalu stávají také Číňané. Už nějakou dobu používají sofistikované technologie, které jim umožňují efektivně cenzurovat internet. V uplynulých týdnech se ale v jejich arzenálu objevila i kybernetická zbraň, jež si díky svým obřím rozměrům vysloužila přezdívku Velké dělo.

Tato kybernetická zbraň v podstatě představuje útok typu Distributed Denial of Service (DDoS), při kterém se velké množství počítačů začne připojovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla takový nápor nezvládne a přestane uživatele obsluhovat.

Jisté je to, že Velké dělo zvládne s ohledem na svou velikost zasáhnout prakticky libovolný cíl na internetu. A i větší weby a služby, jako jsou například sociální sítě nebo internetové bankovnictví, budou mít co dělat, aby se mu ubránily. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám