Hlavní obsah

IPhony a iPady mají kritické bezpečnostní chyby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Operační systém Apple iOS, který používají chytré telefony iPhone i počítačové tablety iPad, má kritické bezpečnostní trhliny. Ty mohou útočníci zneužít k tomu, aby propašovali na tato mobilní zařízení prakticky libovolný škodlivý kód. Společnost Apple však již vydala záplaty.

Foto: mif, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Všechny chyby v operačním systému iOS opravuje nová verze s pořadovým číslem 8.3. Tu je možné do iPhonů a iPadů stahovat pomocí automatických aktualizací, nebo prostřednictvím aplikace iTunes.

Otálet by lidé neměli ani s instalací aktualizací pro operační systém Mac OS X a internetový prohlížeč Safari. Také tyto produkty společnosti Apple obsahují kritické zranitelnosti.

Zranitelnosti mohou být využity k obejití bezpečnostních mechanismů.
bezpečnostní analytik Pavel Bašta

„Záplaty uvolněné společností Apple tuto středu opravují celou řadu zranitelností v Mac OS X, iOS, Safari a dalších produktech. Záplatované zranitelnosti mohou být využity ke vzdálenému spuštění kódu, Denial-of-Service (DoS) útokům, neoprávněnému získání dat či k obejití bezpečnostních mechanismů,“ varoval bezpečnostní analytik Pavel Bašta z Národního bezpečnostního týmu CSIRT, který je provozován sdružením CZ.NIC.

Prostřednictvím zmiňovaných chyb se tak mohou útočníci dostat k cizím datům, uloženým heslům, nebo prostřednictvím nich propašovat libovolný virus – například špionážní software, prostřednictvím kterého se pak hravě dostanou klidně i na bankovní účet oběti.

Kritické chyby má i Firefox a BitTorrent Sync

Nejsou to ale pouze produkty Applu, ve kterých byly v posledních týdnech nalezeny kritické zranitelnosti. Útočníci mohou zneužít také trhlinu v populární aplikaci BitTorrent Sync, která slouží k výměně dat mezi jednotlivými zařízeními. [celá zpráva]

„Bezpečnostní expert Andrea Micalizzi objevil závažnou zranitelnost v programu BitTorrent Sync, kterou může vzdálený útočník použít ke spuštění libovolného kódu na zranitelném počítači,“ podotkl Bašta.

Na začátku dubna vyšlo najevo, že několik kritických bezpečnostních zranitelností obsahuje také internetový prohlížeč Firefox. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám