Hlavní obsah

Administrátoři jsou zavaleni rutinou

Novinky, Petr Blažek (Zdroj: eset.cz)

Komerční článek - Polovina administrátorů musí nejméně desetinu pracovní doby věnovat reportingu. Neproduktivní činnosti zaberou administrátorům tolik kapacit, že se pak nemohou věnovat tomu, co sami považují za důležité.

Foto: ESET software spol. s r.o.

Ilustrační obrázek

Článek

Průzkum mezi tisícovkou amerických administrátorů, který provedla společnost ESET s využitím platformy Tech Validate pro zjišťování postojů IT komunity, ukázal velký rozpor mezi prioritami administrátorů a skutečnou náplní jejich práce.

Za největší výzvu považují administrátoři nízké povědomí uživatelů o bezpečnosti a jejich vzdělávání (na prvním místě uvedlo 40 % respondentů průzkumu). Druhou největší výzvou jsou rizika související s fenoménem BYOD, tedy používání vlastních výpočetních zařízení, především smartphonů a tabletů (na prvním místě pro 16 % respondentů). V těsném závěsu (15 %) se ve výsledcích průzkumu umístil „Nedostatek času“. Ostatní výzvy dalo na první místo méně než 10 % respondentů: „Cena technologií a náklady na jejich nasazení“ (9 %), „Compliance“, tedy soulad s externími požadavky typu zákony a předpisy (7 %), „Nedostatečný přehled přes bezpečnostní situaci na koncových stanicích a serverech“ (6 %) a „Bezpečnost cloudových služeb“ (6 %).

Musí dělat jiné činnosti, než by měli

Průzkum ukázal, že struktura činností administrátorů s jejich prioritami příliš nekoresponduje. Polovina administrátorů stráví nejméně desetinu pracovní doby reportováním. Pro 30 % je to 10-25 procent, pro 16 % dokonce 25-50 procent. Naprostá většina administrátorů v průzkumu uvedla, že rutinní činnosti jim zabírají víc času, než by měly. Týká se to například nasazování a aktualizace software na klientských zařízeních, monitoringu a reportování bezpečnostní situace nebo řízení bezpečnostních pravidel a politik.

Tyto činnosti přitom lze do velké míry automatizovat. To administrátorům uvolní ruce k řešení problémů, které jsou pro informační bezpečnost v jejich organizacích podstatné.

Klíčovou součástí moderních bezpečnostních řešení pro firmy je nástroj pro jejich správu. V případě nových produktů společnosti ESET pro firmy je to ESET Remote Administrator, který umožňuje nastavit a spravovat bezpečnostní politiky, sbírat protokoly, dostávat upozornění a mít přehled nad celkovou bezpečnostní situací v síti. ESET Remote Administrator byl v nejnovější verzi zcela přepracován, aby odpovídal požadavkům administrátorů. Díky webové konzoli je možné spravovat firemní bezpečnost odkudkoli, jen s pomocí internetového prohlížeče. ESET Remote Administrator byl navržen s cílem co nejvíc šetřit kapacity administrátorů; například tvorbu reportů je možné nastavit tak, aby se generovaly automaticky.

Více informací na tel: 222 811 100.

www.eset.cz

Výběr článků

Načítám